Osnovni korak u čuvanju zdravlja i gubitku kilograma je prilagođavanje namirnica zdravijim navikama i zdravijoj ishrani. Tačnije, zaboravite na jela koja ste prije pohovali koja su puna masti i nepoželjnih kalorija.

Salate ne zalijevajte uljem, nego u posudu stavite vode, soli i limuna ili sirćeta i nakapajte ulje malom kašikom, ako hoćete možete staviti senf ili čvrsti jogurt, promješajte i tek onda dodajte povrće za salatu.

Dosta osoba je zabrinuto činjenicom da se deblja ili ima povišenu masnoću u krvi, a ne jede masnu i pečenu hranu. Krivac za to je što mliječni proizvodi, pekarske namirnice, ili keks imaju ogromni procenat masnoće što obično zanemarujemo. Veću količinu šećera sokove ili slatko čak i veliki unos voća koji unosimo u tijelo ono ga prerađuje u masti.

Pored brige za unos kalorija vodite računa i o kvalitetnom unosu vitamina, minerala, vlakana, dovoljne količine proteina i ugljenih hidrata kao i masti. Usklađujte to sa godinama, spolom, dnevnim kretanjem i zdravstvenim stanjem.

Za početak pravite hranu koju volite ali prije kuhanja razmislite kako da promijenite način pripreme i izbacite bespotrebnu masnoću, višak ulja, pavlake sa velikim udjelom masti…

– Kontrolišite koliko ulja stavljate na način što ćete sipati ulje u malu kašiku za kafu pa tek onda u posudu.

– Pavlaku zamjenite jogurtom sa malim udjelom masti ili nemasnim sirom

– Sos od kojeg će hrana biti gušća može se napraviti od povrća. Obarite povrće, stavite u blender i možete ga upotrebljavati  umjesto sosa uz meso ili za čorbu od povrća.