Dva inovativna poduzetnika iz Meksika radila su na pronalaženju kožne alternative koja nije samo ekološka – ​​već ima izgled i osjećaj prave kože. Evo šta oni koriste kako bi napravili svoju umjetnu kožu? 

Adrián López Velarde i Marte Cázarez razvili su metodu pretvaranja kaktusa u vegansku kožu koja izgleda toliko realistično, da nikada ne biste pogodili od čega je napravljena. Njihovu vegansku kožu od kaktusa nazvali su „Desserto“, a napravljena je od kaktusa koji se uzgajaju na njihovim plantažama u meksičkoj državi Zacatecas. Kaktus je poznat po svojoj hrapavoj, gustoj koži, što ga čini savršenom teksturom za simuliranje životinjske kože.

– Ideja o korištenju ove sirovine zamišljena je jer ovoj biljci ne treba voda za rast, a ima je dosta u cijeloj Meksičkoj Republici. Također, simbolično, predstavlja sve nas Meksikance i to svi znaju – istakao je Lpez Velarde i dodao:

– Osim toga, da biste mogli da uključite ovaj materijal u razne industrije, neophodno je računati na stabilnu i obilnu zalihu sirovina. Trenutno imamo dva hektra na kojima uzgajamo nopale, kao i kapacitet za širenje od 40 hektara. Što se tiče proizvodnih kapaciteta, imamo 500.000 linearnih metara mjesečno. 

Zrelo lišće se reže iz organski uzgajanih biljaka kaktusa, čisti, pire i ostavlja na suncu da se osuši tri dana prije obrade. Zatim se može prirodno obojiti metodama koje su razvili Adriano Di Marti, López Velarde i Cázarez-ova kompanija. Ovo čini vegansku kožu koja je certificirana organska koža i može je redovno koristiti gotovo cijelu deceniju.

Veganska koža Adriano Di Martija je, po cijeni, jednaka cijeni od prave kože. Do sada je kompanija kreirala auto-sjedišta, cipele, torbe, pa čak i odjeću. A, pošto su izrađene od organskog materijala, njihova je koža prozračna, što je često problem sintetičkih alternativa. Još jedan plus za okoliš, kaktusova koža je dijelom biorazgradiva i ne sadrži nikakvu plastiku – još jedan problem sa sintetičkom kožom. To čini pravu alternativu životinjskoj koži koja nema negativan uticaj na planetu.

Adriano Di Marti izazvao je reakcije kada je 2019. predstavljen na najvažnijem svjetskom sajmu proizvođača kože, Lineapelle. Prihvatljivost prema koži kaktusa bila je izuzetno pozitivna, a materijal je hvaljen zbog svoje fleksibilnosti, mekoće, dodira i boje. Trenutno brend pregovara o projektima s glavnim sudionicima u raznim industrijama i rade na tome da materijal učine dostupnijim srednjim i malim preduzećima.

Desserto je veganska koža napravljena od kaktusa koji se mogu koristiti za stvaranje bilo čega, od novčanika do cipela.

Pogledajte i njihovu priču…