Svaka zemlja ima svoje običaje koji se najbolje očituju na vjenčanjima. U našoj zemlji, ovisno od grada u kojem živite, prožeti su različiti  svadbeni običaji…

Negdje mlada i mladoženja pojedu po kašičicu meda – da im život bude slađi, negdje zajednički lome pogaču koju je svekrva noć prije ispekla – da sve u životu zajedno rade, negdje mlada treba da poljubi prag i svekrvinu ruku – kao znak poštovanja prema novom domu i porodici, negdje mlada treba da tri puta u naručju okrene malo muško dijete – zbog potomstva.  Ono što je preuzeto s Zapada, a što u gotovo svim mjestima BiH praktikuju, je to da mladoženja mladu prenosi preko praga.

Kad su u pitanju svadbeni običaji u Srbiji, većina ih je slična onim iz BiH, ali ima i onih koji su baš karakteristični za Srbiju.

Gađanje jabuke je jedan od najzastupljenijih običaja u srbijanskim krajevima. Kada mladoženja dođe po mladu, punac postavlja jabuku na najviše drvo u mladinom dvorištu. Mlada ostaje u kući sve dok mladoženja puškom ili strijelom ne pogodi jabuku.

Mlada treba da na sebi ima nešto plavo, nešto novo, nešto tuđe i nešto pozajmljeno.

Mlada baca bidermajer a mladoženja skida podvezicu…

Bacanje sita sa raznim plodovima na krov  vrši se zbog bojazni od zlih duhova, ali i kao dar kućnim duhovima. Mlada uzima od svekrve sito u kom se nalazi jabuka, koju baca sebi iza leđa, a sito na krov kuće. Vjeruje se da ako se sito zadrži na krovu, i mlada zadržati u kući.

Pri ulasku u kuću, mlada tri puta podiže muško dijete u ulozi nakončeta kako bi rađala mušku djecu.

U prvom planu u susjednoj nam Hrvatskoj su najčešće pjesme koje izvode tamburaši ili klape, u Brazilu su to, kao što se i pomislili, golišave atraktivne žene kao na karnevalu, u Njemačkoj se pleše valcer, u Rusiji očekivano kazačok, dok u Albaniji gosti na svadbi naprave krug oko mladenaca koji uživaju u plesu i pažnji.

Svi mladenci mogu, naravno, odabrati šta žele jer radi se o njihovom danu iz snova. DJ ili grupa ili zajedno mogu napraviti štimung kakav želite.

U nastavku vam donosimo nekoliko svadbenih običaja u svijetu:

UKRAJINA – SPALJIVANJE PROVODADŽIKE

Na tradicionalnim ukrajinskim vjenčanjima postoji jedan neobičan i moglo bi se reći pesimistički običaj. Već očekujući mogućnost razvoda u budućnosti, iako su se tek vjenčali, na samoj ceremoniji mladenci spaljuju lutkicu koja predstavlja provodadžiku, osobu koja ih je spojila.

ŠKOTSKA – OCRNJIVANJE NEVJESTE

U Škotskoj djevojačko veče i nije neko uživanje. Noć prije vjenčanja drugarice mladu potapaju u kiselo mlijeko, uginulu ribu, katran i perje, a zatim je vode na piće. Suština ove vjekovne tradicije, pod nazivom “ocrnjivanje nevjeste”, je da pripremi mladu za bilo poniženje ili probleme sa kojima će se sresti u braku.

OSTRVO MARKIZ – LJUDSKI TEPIH ZA MLADENCE

Na ostrvu Markiz u Tahitiju mladenci hodaju preko članova porodice i gostiju. Istina je, svi svatovi legnu na zemlju stvarajući “ljudski tepih” preko kojeg prelaze mladenci. Ne zna se značenje ovog čudnog običaja.

JUŽNOAFRIČKA REPUBLIKA – VRIJEĐANJE

Za vrijeme vjenčanja mladina i mladoženjina porodica razmjenjuju uvrede, a svaki sljedeći krug je sve žustriji!

KINA – UPLAKANA MLADA

Da li ste tip osobe koja uvijek plače na svadbama? Pa, u Kini svaka žena je taj tip, jer prema bizarnoj tradiciji, mlada mora da plače svakog dana mjesec dana prije vjenčanja, u čudnom običaju bi trebalo da joj se pridruže svi ženski članovi porodice. Na dan vjenčanja uz suze nevjesta mora da otpjeva pjesmu kojom oplakuje brak.

INDIJA – VJENČANJE SA ŽIVOTINJAMA

Ovako nešto sigurno niste čuli! Prema jednom indijskom vjerovanju djevojčica rođena sa zubom koji je već probio desni mora da se vjenča sa životinjom (obično pas ili koza) inače će biti prokleta!

MAURITANIJA – NASILNO HRANJENJE NEVJESTE

Da bi pokazao svoju moć i status muškarac iz Mauritanije mora da oženi debelu djevojku. U ritualu koji se naziva Leblouh, djevojke stare od pet do 15 godina se šalju na “farme masti” i na silu hrane hiljadama kalorija kako bi se brzo ugojile. Kada bi odbile hranu djevojke bi često bile i pretučene!