Osobe tamnije kose imaju više posla s uređivanjem obrva, a osobe svijetle kose mogu proći duže vrijeme bez čupanja i oblikovanja. Oblik obrva veoma je bitan za cjelokupan izgled vašeg lica. Nedovoljno uređene, pretanke, ili možda čak predebele obrve daju loš dojam bez obzira koliko ste se potrudile oko ostatka vašeg make-upa.

One daju karakter licu, a kada ih pravilno oblikujete možete, čak, ublažiti oštre crte lica. Ovisno o gustoći i boji kose ovisi i sama gustina obrva.

Osobe tamnije kose imaju više posla s uređivanjem obrva, a osobe svijetle kose mogu proći duže vrijeme bez čupanja i oblikovanja.

Oblik lica igra presudnu ulogu u odabiru oblikovanja. Obrve koje imaju naglašeni luk najbolje pristaju okruglim, ovalnim i srcolikim licima, dok će lica četvrtastog i trokutastog oblika najbolje izgledati s mekšim obrvama.

Poznati vizažisti savjetuju da se prije čupanja obrva obavezno umijete nježnim sapunom i mlakom vodom, potom mekanim peškirom posušite kožu, a aludiraju i na to da se ne koristite pilinge, jer zrnca bi mogla zapeti u vašim obrvama. Ako imate vremena, namočite mekani peškir u toploj vodi i ostavite ga pet minuta na licu. Topla voda će otvoriti pore i omekšati dlačice, što će čupanje učiniti jednostavnijim i bezbolnijim.
Greška kod oblikovanja obrva je pretjerano čupanje. Jednom kada pogriješite i riješite se prevelikog broja dlačica, one će vam teško ponovno narasti onakve kakve su bile i teže ćete postići idealan oblik i gustoću.

Prije nego počnete proces čupanja obrva, uzmite tri ravna predmeta. Olovka za oči, linijar ili četkica mogu vam poslužiti. Prvu liniju povucite od početka obrva, ona bi trebala biti u ravnini s vanjskim uglom vaše nosnice. Sve izvan te linije smijete počupati. Najveća tačka luka obrve mora biti u ravnini s vanjskim rubom šarenice oka, a kraj obrve bi trebao biti pod uglom od 45 stepeni od vanjskog ruba vašeg oka.

Da biste oblikovali vaše obrve, kako bi bile savršene, trebat će vam, naravno, kvalitetna pinceta, veliko ogledalo, osvijetljen prostor i umirujuće ulje.
Nakon što ste se pripremili, vrijeme je za rješavanje viška dlačica. Pratite tri ključne tačke određene u trećem koraku i radije više dlačica odstranite s donjeg ruba obrva, nego s gornjeg obzirom na smjer rasta dlačica. Ako imate poneku dužu dlačicu, skratite je makazicama.

Po završetku ovog procesa, očistite cijelo lice običnom vodom i posušite peškirom, a komadićem vate nanesite ulje…

Olovka vam je prijatelj

Olovka za obrve s četkicom može vas spasiti kada nemate vremena potpuno se posvetiti stiliziranju obrva ili u slučaju da ste ih previše i neravnomjerno stanjili. Kratkim potezima popunite praznine, te ih počešljajte kada dobijete željeni oblik. Za svježiji izgled nanesite na četkicu malo spreja za kosu koji će savršeno učvrstiti postojeći oblik vaših obrva.