Selvedina Dinka Junuzović, uspješna bh. poduzetnica, vlasnica kompanije Junuzović-KOPEX dane u vrijeme panedemije, uzrokovane virusom korona, te restriktivne mjere lakše je podnosila uz svoje pse. Bernski planinski psi, Argo, Lena, Zara i Indy ispunjavali su je energijom i ljubavlju.

– U ovom opštem haosu kada nam se pojavom virusa život promijenio za 360 stepeni, svi smo tražili neke životne situacije i momente iz kojih ćemo crpiti pozitivnu energiju, u ovoj silnoj negativnosti. U mom slučaju to su bili moji psi. Kao porodica, mi smo oduvijek imali pse za kućne ljubimce, a sada trenutno imamo četiri Bernska planinska psa. To su Argo, Lena, Zara i Indy. Energija i ljubav koju te velike, čupave, ali nevjerovatno nježne maze nama pružaju je neopisiva.

Moji ljubimci su u dvorištu, jer svojom veličinom i brojnošću nisu za kuću (sve bi porušili) tako da se pojavom korone njihove navike nisu promijenile. Međutim životinje, posebno psi, osjete kada nešto nije uredu.

Oni osjete sve ljudske emocije i spram njih se i ponašaju prema vama. Trude se na svoj način da nam pomognu. Pojavom korone moja prva emocija je bio strah. Nekako me sve, ne znam zašto, podsjetilo na 92. godinu.

Druga emocija bila je tuga. Tuga što mlade generacije moraju ovo sve proživljavati, tuga što moja kćerka i njena generacija neće imati maturu i završiti školsku godinu kako dolikuje. Sve emocije, a bilo ih je bezbroj, moji psi su osjetili i trudili se da mi izmame osmijeh na lice i kao da mi kažu: “Trgni se, proći će”. I evo polako prolazi. Nadam da prolazi, jer nekako se vraća sve u normalu i želim da vjerujem da neće biti tog famoznog drugog vala virusa – koji najavljuju, da će sljedeća generacija proslaviti maturu i veseliti se novim izazovima u životu. Nadam se i vjerujem u to. Samo trebamo ostati pozitivnog razmišljanja.