Uz ova štiva promijenit ćete svoje svjetonazore

 „SVE BAŠ SVE“ – Nicola Yoon

Madeline ne izlazi iz svoje kuće koja je specijalno napravljena za nju i njenu neizlječivu bolest. Maddy je „alergična“ na vanjski svijet. Boluje od teške imunodeficijencije. Ne smije doći u dodir sa zrakom, vodom ili  drugim ljudima osim ako nisu dekontaminirani. Cijela kuća je napravljena tako da se zaštiti od bilo kakvog vanjskog utjecaja. Uz nju su samo njena majka te njegovateljica Carla. Svakodnevno ima s majkom uhodane rituale poput igranja društvenih igara, gledanja filmova, čitanja knjiga, a petkom je uvijek francuska večera. Maddy je luda za knjigama, a jedna od najdražih joj  je „Mali princ“ koja će na kraju odigrati itekako važnu ulogu.

„NORVEŠKA ŠUMA“ – Haruki Murakami

Sve pretpostavke koje ste imali o vrijednim Japancima koji žive po samurajskim principima – zaboravite. Watanabe je boemski student u Tokiju, koji se sanjareći opija slušajući Boba Dylana i Johna Lenona (po čijoj pjesmi je djelo i nazvano), i čitajući dijela američke književnosti poput Velikog Gatsbija. Sam Murakami je žestoko kritiziran zbog promicanja američkih vrijednosti na Dalekom istoku. Norveška šuma je najkontraverznije i vjerovatno najznačajnije djelo ovog genijalnog japanskog autora.

 „POŠTA“ – Charles Bukowski

Čovjek koji je čitav život proveo u kafanama kada je imao novaca, na ulici kada nije, a u oba slučaja maksimalno pijan. Pisao je o svom životu takvom kakav jeste. Do svojih pedesetih godina nije bio poznat, a onda je odjednom postao jedan od najprodavanijih američkih autora. Čitanje Bukovskog je tako lagano, da ćete se iznenaditi kako brzo prelazite veliki broj stranica. Jednostavno najopuštenije štivo koje ćete imati u rukama. Pisac je značajan dio života proveo radeći kao poštar, a ovo djelo je upravo o događajima iz tog perioda.