Avon Fondacija za žene je objavila donaciju za 50 udruženja širom svijeta koja se bore protiv nasilja nad ženama u vrijednosti od 1 milion američkih dolara. Hitni grant program je lansiran u sklopu Avonove #IsolatedNotAlone kampanje, u cilju brze reakcije na globalni porast slučajeva nasilja u porodici tokom izolacije uzrokovane korona virusom.

Uz pomoć ovih sredstava preko 250.000 osoba širom svijeta koje se suočavaju s nasiljem u porodici primiće pomoć. U okviru najavljene donacije podršku će dobiti organizacije iz 37 zemalja svijeta, uključujući i Bosnu i Hercegovinu.

Deset hiljada konvertibilnih maraka dodijeljeno je nevladinom udruženju “Fondacija Lokalne Demokratije” koja koordinira „Sigurnom mrežom” u kojoj su 23 nevladine organizacije iz cijele Bosne i Hercegovine, te i sve Sigurne kuće koje postoje na teritoriji Bosne i Hercegovine. Fondacija Lokalne Demokratije pored toga vodi i Sigurnu kuću koja se nalazi u Sarajevu i direktno pruža pomoć ugroženoj populaciji.

Dodijeljena sredstva će pomoći u promicanju i zaštiti prava ranjivih i marginaliziranih grupa žena za vrijeme i nakon pandemije i omogućiti ženama pristup njihovim pravima na zaštitu od nasilja u porodici pružanjem: psihoterapijske podrške i rehabilitacije za osnaživanje žrtava nasilja nad ženama, kao i pristup zakonu i sudskom sistemu radi ostvarivanja prava na zdravstvenu, socijalnu i pravnu zaštitu.” istaknula je Jasmina Mujezinović, direktorica Fondacije Lokalne Demokratije. „Zahvaljujemo kompaniji Avon i Avon Fondaciji za žene što su u ovim teškim trenucima prepoznali potrebu da se dodatno podrze i pruži ruka podrške osobama koje se suočavaju s nasiljem u porodici.” dodaje.

„Više od 130 godina, kompanija Avon podržava žene, a duže od 15 godina sarađuje sa organizacijama koje se bore protiv nasilja nad ženama. Sada, više nego ikad im je potrebna naša podrška. Donacija će omogućiti pružanje pomoći ženama i djeci širom svijeta, posebno kroz kampanju #IsolatedNotAlone koja je pokrenuta kao odgovor na veći broj slučajeva nasilja nad ženama tokom izolacije usljed pandemije korona virusa” – istakla je Natalie Deacon, predsjednica Avon Fondacije za žene.

Kampanju #IsolatedNotAlone kompanija Avon pokrenula je na globalnom nivou tokom vanrednog stanja, kako bi dodatno podržala organizacije koje se bore za smanjenje nasilja nad ženama, podigla svijest o ovom važnom pitanju i ohrabrila žene da prijave nasilje.

Zajedno sa drugim brendovima Natura & Co grupe – Aesop, The Body Shop i Natura, Avon je objavio i otvoreno pismo svjetskim Vladama, pozivajući rukovodstvo svih zemalja u kojima posluje, da pitanje zaštite žena od nasilja stavi u fokus javnosti i dodatno podrži organizacije koje se bave ovim problemom.