Modna agencija NovamaS nije stala s radom ni u doba pandemije, uzrokovane Korona virusom. Nedavno su realizirali dogovoreni angažman za BHhcrafts

Dokaz da u ne baš lijepim i radosnim vremenima mogu nastati lijepe stvari je nova, ljetna kolekcija papuča i sandala, nastala u Bosanskim rukotvorinama, u okviru projekta „Stari zanati za nove i moderne proizvode“, uz pomoć vještih ruku žena, iz Vogošće, koje su svoje vještine usavršile tokom treninga, održanog u novembru prošle godine.

Kolekcija je rađena od prirodnih materijala, od ručno heklanih gornjih dijelova, koji su tehnikom „vrnčanja“ spajani s tabanicama od špage, a ovi jedinstveni modeli, koji će sa ponosom nositi mnoge Bosanke i Hercegovke, su spakovani u vrećice napravljene od vreća za kafu. Na ovaj način je BHcrafts, još jednom, dokazao da proizvodnja može ostaviti potpuno čist ekološki trag, a osim zadovoljnih kupaca postići da i žene, koje su učestvovale u procesu proizvodnje, budu zadovoljne i ponosne na svoj rad.

Elmedina Kurbašić je jedna od polaznica treninga vrnčanja. Kaže da joj je ta, za nju potpuno nova tehnika ručnog rada, predstavljala poseban izazov, a stečeno znanje, primjenjeno u praksi, može biti solidan izvor prihoda.

Projekat „Stari zanati za nove i moderne proizvode“ je realiziran u okviru Regionalnog programa lokalne demokratije na Zapadnom Balkanu (ReLOaD), kojeg finansira Evropska unija, a provodi Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP). Projekat je podržan i sufinansiran od strane Općine Vogošća.

Realizirali smo već dogovoreni angažman za BHcrafts… Naime, Sumeja Sadžak, koja je u agenciju došla sa svojih osam godina, novo je lice BHcraftsa. Ova 13 – godišnja djevojka je odlična učenica škole – Fatima Gunić i ovo nije njen prvi uspjeh u agenciji…Tri puta je radila katalog za Almu Ras, slikanje za Benetton… veliki broj revija za djecu i tinejdžere/Calvin Klein, Us Pollo, Tomy Hilfiger, Okaidi, Ovs… Odnedavno je angažirana i kao instruktor u agenciji. Djeca iz NovemaS trenutno imaju online časove i svoje zadatke uspješno rade/slikanje i prezentacije na zadatu temu. Djeci to puno znači, vole ovaj poziv ili hoby i s nestrpljenjem očekuju ponovne probe i revije – ističe Alma Musliović, vlasnica modne agencije NovamaS