Brojni modni kritičari, analitičari i dizajneri istakli su da će se, nakon zvaničnog okončanja pandemije – korona virus, desiti mnoge modne promjene.

Tako, Anna Wintour – prva dama modne industrije i zaštitno lice magazine Vogue ističe da će se sve ono što najviše vrednujemo promijeniti, posebno ističući da će održiva moda sada postati daleko popularnija.

– Mislim da je to prilika za sve nas da preispitamo modnu industriju, naše živote i razmislimo o našim životnim prioritetima, posebno o količini odjeće koju gotovo svakodnevno odbacujemo, o količini novca koji trošimo na kupovine – naravno, ovdje mislim i na sebe – o svemu što radimo kako bismo udovojili sebi i svojim potrebama. Zaista treba da razmislimo o tome za šta se moda zalaže i šta poručuje.

Umjesto da brzo i bez razmišljanja odbacujemo trendove, Wintour zahtijeva da dizajneri razmisle o komadima koji će duže biti u trendu. U budućnosti akcenat treba da bude na održivoj modi, na modelima koji slave luksuz, kreativnost i umijeće ručnog rada i druge vještine.