Ostati bez zaposlenja je veoma stresno za svaku osobu. Kao kod drugih stresnih događaja i  ovdje se simptomi mogu očitovati na četiri razine:

Fiziološki: glavobolja, plač, mišićna napetost, psihosomatski simptomi

Kognitivni (misaoni): teže pamćenje, problemi u koncentraciji, fokusiranost misli na gubitak posla

Emotivni: tjeskoba, lagana depresivnost, tuga, gubitak nade, bijes, strah, ljutnja

Ponašajni: smanjeni ili povećani apetit, pušenje, zatvaranje u sebe, agresivnost

Suočiti se s činjenicom da smo izgubili posao nije lako. Možemo sebi dopustiti dan ili nekoliko dana biti tužni, ljuti ili baviti se emotivnim reakcijama na sam događaj. Međutim, predugo tugovanje ili potištenost nisu dobri. Treba djelovati. Dok god ne djelujemo, dok nismo aktivni, više ćemo se ljutiti na samog sebe, što nema konstruktivnu svrhu. Također, možemo pod utjecajem emocija početi opterećivati svoju okolinu stalno pričajući o istoj temi, što kasnije može dovesti do izostanka socijalne podrške.

Kako učiniti prvi korak? Važno je raspitati se kod poslodavca koja su naša prava i je li nam, kad budemo tražili nosi posao, može dati preporuku. Korisno je biti upoznat sa Zakonom o radu i drugim pravnim aktima poslodavca. Moguće je konsultirati se s stručnjakom za radno pravo koji nam može stručno približiti situaciju. Važno je ne gubiti vrijeme i što prije napisati novi ili ažurirati već postojeći CV. Možemo zatražiti savjet prijatelja ili kolege kako bi nam dali povratnu informaciju je li naš CV interesantan ili možemo li ga unaprijediti.

Ključno je što prije početi pratiti obavljene oglase i kontaktirati Zavod za zapošljavanje. Oglasi za posao su lako dostupni na određenim specijaliziranim portalima, u novinama i na web stranicama samih firmi. Ponekad se objavljuju na radiju ili u drugim medijima. Što mi budemo proaktivniji u pristupu, to je veća vjerojatnoća da ćemo prije pronaći novi posao. Pasivnost i čekanje nisu načini koji nas vode do željenog rezultata. Možemo i kontaktirati porodicu, prijatelje i poznanike, te se raspitati znaju li oni za neku nama važnu informaciju o poslu koji bi nas interesirao.

Ne moramo iz prvog pokušaja dobiti posao snova ili stalan posao. Ponekad se isplati u prijelaznom periodu biti honorarno zaposlen ili volontirati. Važno je da ne izgubimo kontakt s područjem koja nas interesira i s ljudima koji se time bave. Honoraran posao nam daje određenu dozu fleksibilnosti, možemo čak i raditi više stvari ukoliko nam to vrijeme dopušta. Imamo osjećaj da smo korisni, a i vrijeme će nam kvalitetnije proći nego da kući u depresivnom raspoloženju tugujemo na primljenim odbijenicama.

Iskustvo ljudi koji su izgubili posao kaže da su u toj životnoj situaciji otkrili svoje nove talente, za koje nisu znali da ih imaju. Neki su i bili djelomično zadovoljni poslom koji su imali tako da im je prilika traženja posla bila i prilika promjene profesionalnih interesa i područja rada. Neki su se okušali i u poduzetništvu, pa su shvatili kako im taj način rada daleko više odgovara. Neki su pak uvidjeli kako ih ipak prijašnji posao nije toliko ispunjavao i nova prilika im je pružila novi, sretniji horizont, piše neuronedukacije.hr  Traženje novog posla je svakako rad na sebi, na svojim znanjima i vještinama. Možemo unaprijediti spoznaje iz našeg područja stručnosti, pročitati poneku knjigu ili članak. Također možemo usavršiti znanja stranih jezika ili informatičku pismenost.

Kao i većina stvari u životu, tako je traženje novog posla medalja s dvije strane. Možemo dopustiti samosažaljenju da nas preplavi ili možemo biti bijesni na bivšu firmu ili šefa. Ali, od toga nema dugoročne koristi. Ono što nam donosi dobrobit jeste shvatanje potrage za poslom kao nove, pozitivne prilike u našem životu. To nije uvijek lako, pogotovo ne neposredno nakon činjenice da smo se susreli s određenom vrstom gubitka. Trebamo se usmjeriti na dobivene prilike, a ne na situacijska ograničenja. Možemo kvalitetno iskoristiti „poklonjeno“ vrijeme i ponovo aktivirati hobije koje smo do sada zapostavljali, posvetiti porodici ili djeci, vidjeti s prijateljima koje dugo nismo susreli. Druženja će nas zasigurno obogatiti, a novi kontakti znači dolaženje do novih informacija. Ključno je biti optimističan, jer će nas budući poslodavac sigurno prije odabrati kao novog djelatnika zato što smo vedri i veseli, nego da smo sumorni i pesimistični.