Poznavanje vašeg pravog tipa kože može vam pomoći sljedeći put kada prođete kozmetičkim prolazom. Korištenje pogrešnih proizvoda za vaš tip kože može pogoršati akne, suhoću ili druge probleme s kožom.

Bez obzira kakav je vaš tip kože, svakodnevna rutina njege kože može vam pomoći u održavanju općeg zdravlja kože i poboljšanju specifičnih problema poput akni, ožiljaka i tamnih mrlja. Svakodnevna rutina njege kože ima četiri osnovna koraka koja možete obaviti jednom ujutro i jednom prije spavanja.

Čišćenje

Izaberite proizvod za čišćenje koje nakon pranja ne ostavlja kožu tijesnom. Čistite lice ne više od dva puta dnevno ili samo jednom, ako imate suhu kožu i ne nosite šminku. Izbjegavajte pranje zbog  čistog osjećaja jer to znači da prirodnih ulja vaše kože više nema. Sredstva za čišćenje za koja je poznato da dobro djeluju na sve tipove kože uključuju Cetaphil i Banila Clean It Zero Sherbet sredstvo za čišćenje.

Serumi

Serum sa vitaminom C ili faktorima rasta ili peptidima bolji bi bio ujutro, pod kremom za sunčanje. Noću, retinoli ili retinoidi na recept najbolje djeluju.

Hidratacija kože

Čak i masnoj koži treba hidratantna krema, ali koristite laganu, na bazi gela i nekomedogenu ili ne blokira pore, poput CeraVe-ovog losiona za lice. Suvoj koži mogu biti na raspolaganju više hidratantnih sredstava na bazi kreme kao što je MISSHA Super Aqua Cell Renew krema za puževe. Većina brendova svoje će proizvode označiti kao gel ili kremu na ambalaži.

SPF

Nanesite kremu za sunčanje s najmanje 30 SPF 15 minuta prije nego što krenete vani, jer treba dosta vremena da se krema za sunčanje aktivira. Tamniji tonovi kože zapravo trebaju veću zaštitu od sunca jer je hiperpigmentaciju teže ispraviti. Isprobajte kremu za sunčanje koja nudi široku spektralnu zaštitu od UVA / UVB zraka.

Birajte proizvode koji odgovaraju vašem tipu kože i osjetljivosti, i imajte na umu da čitate etikete. Neke proizvode, poput retinola ili retinoida na recept, treba primjenjivati ​​samo noću.

Započnite sa osnovnom i jednostavnom rutinom da biste vidjeli kako vaša koža reaguje. Nakon što vam bude ugodno, možete dodati dodatne proizvode kao što su piling, maske i tretmane da poboljšate zdravlje vaše kože.

I ne zaboravite da testirate nove proizvode, posebno ako sumnjate da imate osjetljivu kožu. Ovo vam može pomoći u prepoznavanju potencijalnih alergijskih reakcija.

Da biste testirali novi proizvod:

Nanesite malu količinu proizvoda na kožu na diskretno područje, poput unutrašnjosti zgloba ili vaše unutrašnje ruke.

Sačekajte 48 sati da vidite ima li reakcija.

Provjerite područje 96 sati nakon primjene da biste vidjeli ima li odgođenu reakciju.

Alergijska reakcija može uključivati ​​iritaciju, crvenilo, sitne izbočine ili svrbež. Primijetite li ove simptome, područje koje ste testirali operite vodom i nježnim sredstvom za čišćenje. Zatim vratite proizvod i isprobajte drugi koji bolje odgovara vašem tipu kože.