Da smo sposobne, da se mijenjamo i prilagođavamo svakoj, pa i onoj teškoj i neočekivanoj životnoj situaciji u kakvoj smo sada, sa preko noći nametnutim pravilima i zabranama, zatvorene same sa sobom i svojim porodicama u četiri zida, pokazale su nam večeras i tri Žene godine, tri Ladies In ambasadorice sa kojima smo se družile na prvom online Ladies In događaju.

Sa nama su bile Marijela Margeta Hašimbegović (Žena godine 2017.), Melisa Ahmedbegović Pjano (Žena godine 2018.) i Sanela Pašić (Žena godine 2019.), te su podijelile savjete, trikove i iskustva otkrivena u izolaciji, ali i sve one nove rutine koje su stekle i šta su sve o sebi naučile u slobodnom vremenu koje ranije nisu imale za sebe.

Na pitanje kako funkcionišu u novonastaloj situaciji i kako se sve ovo odrazilo na redovne životne navike, Marijela nam je poručila:

Morali smo stvoriti neke nove modalitete djelovanja. Naše Pozorište prinuđeno je da zatvori svoja vrata, pa tako i mi, zaposlenici od kuće sada obavljamo dio posla koliko je to moguće. Sva pozoršta svijeta i dalje komuniciraju sa svojom publikom i to online, što je zaista krasno, i uživam gledajući sve te programe iz cijelog svijeta koji donose radost građanima, koji sada živi jednu zajedničku realnost, a to je karantin.

Meni kao umjetnici izolacija nikad nije bila strana i na neki način to vrijeme izolacije potrebno mi je za emociju koju treba da iznjedrim kroz svoju kreaciju ili neko djelo.

I dalje uživam u pripremi obroka, zdravih obroka za mog muža i usmjeravam svu svoju energiju u pozitivnom aspektu. Ovo trebamo preživjeti, raditi na tome da se svaki dan osjećamo dobro, da se hranimo zdravo i brinemo o imunitetu, kako bismo mogli da se izborimo sa svim lošim utjecajima i virusom ukoliko se susretnemo s tim lošim iskustvom”.

Što im najviše nedostaje od ”sporednih” aktivnosti u životu?

”Veliki sam fan shoppinga i nedostaje mi ”prava” kupovina” i konkretno najviše mi nedostaje njega moje frizerke. Prinuđena sam bila na online shopping svih rekvizita za frizuru i njegu kose kod kuće i na to sam jedino trošila novac u ovim danima izolacije, kada su u pitanju te neke sporedne stvari za kupovinu”, poručila nam je Melisa.

Kada je riječ o njenom poslu, odgovornosti i djelovanju, dodala je:

”S obzirom da smo zdravstvena ustanova, i dalje radimo, ali u timovima i smjenama. Na taj način ”štedimo” ljude kako bismo zbog svih mjera opreza bili što kvalitetnije na usluzi našim pacijentima.”

 

Kako motivisati svoj tim i ostati zdravog razuma i razmišljanja?

”Neizvjesnost je ono što nas najviše brine, i tada gubimo motivaciju. Iz iskustva sa svojom psihom i psihom tima jedini način je ta podrška i osjećaj sigurnosti. Rutina je ključna, jer kada imamo neke obaveze koje nam daju sigurnost iz dana u dan, ostajemo pozitivniji i to djeluje i na mene, i na ljude oko mene. Ako se ne možemo vidjeti uživo, vidimo se online, kako sa prijateljicama, tako i sa uposlenicima i sa mojim studentima. Lijepa riječ je ključna u ovim situacijama. To je moje pravo rješenje za motivaciju”, poručila nam je Sanela Pašić.

U ulozi domaćina večeri našla se Samira Muratović, koja je također podijelila svoja iskustva i rutine, kako sa svojom porodicom, tako i sa timovima agencije Altermedia koju uspješno vodi već 18 godina.

”Moram priznati da ova izolacija meni kao supruzi i majki troje djece jako godi, jer sam prisnija sa svojim ukućanima i konačno mogu da im udovoljim kroz ove dvije ključne uloge. Također, nisam zapostavila ni svoj tim, sa kojim sam svakodnevno u online komunikaciji, kao i sa našim klijentima. Radimo i razvijamo nove projekte, od kojih je i ovaj prvi online Ladies In događaj i nastojimo ostati pozitivni i biti od pomoći i motivacija jedni drugima.

Večeras, po prvi put na jednom mjestu mogli smo da ugostimo učesnice iz cijele BiH, ali i iz svih drugih gradova i zemalja širom svijeta, koje su nam se pridružile na online događaju i sudjelovale u interakciji.

Značaj ovakvih projekata i podršku online networkinga prepoznali su i prijatelji Ladies In projekta Eau Thermale Avène BiH, PLAZA Parfumerija i Ladies In Magazine, koji su pripremili vrijedne poklone za gošće i učesnice koje su bile najaktivnije, a koje su postavljale pitanja i dijelile fotografije iz svojih domova iz atmosfere u kojoj su pratile Ladies In događaj.

Ni moderatorica, sjajna Maja Čengić nije krila zadovoljstvo i sreću što po prvi put sudjeluje jednom ovakovom online događaju i koji moderira iz udobnosti svoga doma.

Kako smo već ranije naveli, ovo je tek prvi online događaj za žene u sklopu Ladies In koncepta, i plan je da se bar dva puta mjesečno družimo u ovom formatu, dok s nestrpljenjem čekamo naše redovne Ladies In događaje u Sarajevu, Tuzli, Mostaru i Banjoj Luci, uz networking i druženje uživo.

Prvi online Ladies In događaj preko Zoom.us App i live streaminga na Facebooku pratilo je više od 1700 žena, a za sve one koje nisu imale priliku da nas prate večeras, uskoro na portalu i VIDEO s eventa. Do tada, imate i live snimak na Fb @LadiesIn.

https://www.facebook.com/ladiesin/videos/2662116427336315/