Marijana Dizdarević, voditeljica zastupstva Pierre Fabre Dermo-Cosmetique u kompaniji Oktal Pharma d.o.o., odmah po završetku fakulteta ulazi u svijet dermokozmetike. Usavršavala se u oblastima dermatologije, marketinga i prodaje u oblasti farmacije – koja spaja najnovije naučne, tehnološke inovacije i svakodnevnu potrebu za zdravljem kože i uljepšavanjem. Poseban izazov i interesovanje su joj razvijanje consumer-friendly koncepta prodaje i savjetovanja unutar apoteka, kao jedinog distribucijskog kanala za ovu kategoriju proizvoda, a sve kako bi korisnicima pružili pravi savjet, medicinsku preporuku i ugodan ambijent, jednak onome kakvog imaju Francuskinje. S ovom magistricom farmacije proveli smo jedan radni dan.

Priredila: Indira Delić; foto: Muamer Kolar

 7.00

– Nisam baš jutarnji tip, radi nekoliko minuta duže spavanja – moje spremanje za posao, uvijek je brzo i efikasno.

 8.00

– Prva jutarnja brza kafa je na poslu i novi radni dan može početi! Taj prvi dio dana koristim za pregled rezultata prodaje od prethodnog dana. Volim stalno biti u toku koje proizvode naši klijenti najviše traže – u kojim gradovima, vidjeti određene trendove po kategorijama proizvoda… Nakon toga kratko s timom saradnika prođem aktivnosti koje su prioritet za taj dan. Često ih odmah i realiziramo. U ovom periodu završavam i administrativne poslove vezano za naš ured, potpisivanje dokumentacije, ugovora, kako bi naš radni prostor ostao spreman za kreativni dio dana koji je pred nama.

 10.00

– Pauzu za doručak i prvu pravu kafu pijem s mojim timom, to je ustvari radni i prijateljski sastanak, pa komentiramo sva zbivanja na tržištu, generalno dešavanja u društvu, pratimo trendove iz oblasti dermokozmetike, planiramo nadolazeće aktivnosti i skoro uvijek dobijemo ideju za nešto novo – čime bismo mogli unaprijediti naše poslovanje. Veoma sam ponosna nasvoj tim saradnika!

 11.00

– Uglavnom je rezervirano za posjetu apotekama, sastanke s našim kupcima, gdje dogovaramo aktivnosti za naredni period, naše učešće u većim kampanjama. Taj dio poslovanja mi je izuzetno važan i koliko god sedmični raspored bio popunjen, uvijek nastojim što više biti prisutna na samom mjestu prodaje naših proizvoda, uvjeriti se da zajedno s farmaceutima u apotekama, krajnjim korisnicima naših proizvoda pružamo najkvalitetniju uslugu, savjete.

 14.00

– Ponovo sam u uredu i ovo je dio dana kada planiramo i razrađujemo predstojeće aktivnosti. Kako ove godine proslavljamo veliki jubilej-30 godina našeg branda Eau Thermale Avène, uglavnom se bavimo organizacijom promocija, jubilarnih 30 kampanja povodom rođendana. Posebno zadovoljstvo mi pričinjava organizacija evenata, svake godine ih uradimo nekoliko, a ove godine spremamo se za najveći AVENE HAPPY 30, kojim ćemo zaokružiti ovaj veliki jubilej. U ovim momentima radeći direktno na promociji naših brendova i proizvoda, koje naravno i sama koristim, svjesna sam privilegije da mi je posao ujedno i hobi i strast većine žena, te da sam u farmaciji odabrala baš ovaj put.

 16.00

– Za kraj dana ostavljam odgovaranje na mailove, kontakte s principalima, logističke deatalje oko narudžbi, te upite naših kupaca, a svojim saradnicima sam na raspolaganju uvijek, bez obzira na vrijeme.

 17.00

– Okupljamo se kod moje mame na ručku. Leon je već uradio zadaću s najboljom bakom na svijetu. Vrijeme je da se svi malo opustimo.

 18.00

– Suprug i ja vodimo Leona na trening i tada mi imamo mali  after work, volimo prošetati, otići na kafu, ispričati se, družiti…

 20.00

– Stižemo kući i onda počinje zabava… Kako su mi sin i suprug ljubitelj istih stvari, tu sam u manjini i iz čudesnog ženskog svijeta kozmetike, ulazim u muški svijet FIFE, PlayStationa, muzike, Youtuba i to uglavnom svega istovremeno, ali uživam s njima, najvažnije je da smo zajedno, družimo se, smijemo se…

 24.00

– Ovo vrijeme je samo za mene. Nakon što se sve smiri, malo beauty rituala, spremanje za novi dan, često i pakovanje, jer sam bar pola mjeseca na putu. Ponekada tada nastaju i ideje za neke nove projekte…