Hajrudin Šišić – food blogger i apsolvent Stomatološkog fakulteta u Sarajevu, svoj food blog (https://harrycoopersfood.com/) napravio je prije četiri godine, dok se fotografijom hrane profesionalno bavi već dvije godine. Svrha food bloga jeste motivirati i inspirirati mlade da kuhaju i fotografiraju svoja jela.

Na društvenim mrežama (@harrycoop.er)objavljuje svakodnevne recepte iz svoje kuhinje, koje pokušava objasniti kroz jednostavne tehnike pripreme.

U nastavku jedan od Hajrudinovih recepata…

TIRAMISU⠀

400g piškota⠀

500g mascarpone sira⠀

120g šećera u prahu⠀

4 žumanca⠀

200ml vrhnja za kreme⠀

400g jagoda ⠀

Priprema:⠀

Mikserom mutiti žumance i dodavati postepeno šećer u prahu, kašiku po kašiku, sve dok ne dobijete blijedo žutu kremu. U kremu dodati cijeli mascarpone sir i nastaviti mutiti dok se cijela smjesa ne sjedini.⠀

Piškote kratko umočiti u jagode (10-15 jagoda) koje ste prethodno izblendali s malo mlijeka i poredati u posudu u kojoj želite pripremiti tiramisu.⠀

Preko prvog sloja piškota mazati 1/2 kreme, te ovaj korak ponoviti, tako da dobijemo tri sloja piškota i kreme. Ja sam dodao i sitno sjeckane jagode na posljedni sloj, vi možete između svakog sloja ili ostaviti samo kao dekoraciju.  ⠀

Umutiti šlag/kremu, te premazati preko posljednjeg sloja. Dekorirati kakaaom u prahu preko šlaga.⠀

Ostaviti minimalno dva sata u frižideru da se sve ohladi.