Dragana Zubac, prema izboru Nezavisnih novina i Radio-televizije BiH, proglašena je najperspektivnijom sportistkinjom naše zemlje. Ova mlada košarkašica rođena je prije 18 godina u Nevesinju. Zbog promjene posla oca, njena sestra Nikolina, također košarkašica, i ona sele se još kao djevojčice s roditeljima u Herceg Novi, gdje će napraviti prve košarkaške korake. Ubrzo, prvo starija Nikolina, pa onda i Dragana, odlaze od kuće kako bi igrale za bh. košarkaške klubove. Draganin talenat došao je do izražaja u ŽKK Mladi Krajišnik u kojem je ostavila snažan pečat.

Najkorisnija igračica

Godina 2019. bila je izuzetno značajna za ovu mladu damu. Osvojila je duplu krunu s RMU Banovići, najboljom ekipom posljednjih godina u BiH, koja se takmiči u regionalnoj WABA ligi. Svoje neprikosnovene sportske sposobnosti pokazala je i na Evropskom prvenstvu A divizije za juniorke, koje je održano u glavnom bh. gradu.

Dragana je i u bh. dresu ostvarila značajne rezultate. Bila je prvi strijelac Eurobasketa. Ubacivala je 18,3 poena po meču, uz 6,9 skokova po susretu i tako se našla u top 10 najkorisnijih igračica Evropskog prvenstva.

– Kada sam krenula u školu moja sestra je već trenirala košarku. Išla sam s njom u salu i posmatrala je kako trenira. Uživala sam prateći treninge. Iskreno, često sam se pitala kako malo starije djevojčice od mene ubacuju loptu u koš, koji je meni tada izgledao visoko. Sve mi je to predstavljalo veliki izazov. No, ubrzo sam i ja počela trenirati. Brzo sam svim srcem zavoljela košarku i nikada se nisam pokajala što sam počela trenirati – otkrila je Dragana.

Proteklog ljeta našla se na širem spisku seniorske reprezentacije BiH, a zajedno sa starijom sestrom napravila je transfer u Olimpiju iz Brešova, koja se takmiči u elitnom rangu rumunske košarke. Stekle su status prvotimki, te su jedne od najboljih košarkašica rumunske ekipe.

–  Neophodno je dosta odricanja da bi se postiglo nešto u životu. Vodim se parolom: ako se odričem nečega veoma dragog na jednoj strani, trudit ću se da budem najbolja ili među najboljima na drugoj strani.

 Sretna i ponosna

Dragana kaže da će joj 2019. godina ostati dugo u sjećanju zbog laskave titule najperspektivnije bh. igračice.

Veoma sam sretna što sam proglašena najperspektivnijom sportistkinjom u BiH. Veliko je ovo priznanje kako za mene tako i za moj grad. Laska mi što sam u toliko velikoj konkurenciji najperspektivnija baš ja, sve to mi daje snagu da i u budućnosti budem što bolja. Nisam očekivala tu nagradu, jer konkurencije je itekako bilo. Otežavajuća okolnost je bila i ta što nastupam u kolektivnom sportu, pa dosta zavisim i od drugih saigračica. U svakom slučaju, presretna sam i ponosna. Samo mi je žao što tokom uručenja nagrade nisam bila u Sarajevu zbog klupskih obaveza, ali je moju nagradu preuzeo otac Goran – istakla je Dragana i dodala da su njeni košarkaški uzori Razija Mujanović i Nikola Jokić.