Sinonim za pletenje ranije su bili džemperi i čarape koje su plele naše nane, a danas je ta starinska tehnika ponovo u trendu na drugačiji, moderan način. Veoma su popularne oversized dekice koje izrađuje i Mostarka Nina Vejzović, a mogu se pronaći na njenom Instagram profilu @maryammadewithlove

Piše: Ilma Jakubović

Nina je u početku izrađivala bean bag vreće za djecu, no, kako se susrela s poteškoćama navabke materijala za iste, odlučila se za kraću pauzu. Nakon nekog vremena došla je na ideju da izrađuje nešto što nije toliko često na bh. tržištu. Dekice je počela izrađivati u oktobru prošle godine, a kako kaže, uvijek joj je bila želja raditi od kuće kako bi mogla više vremena provoditi s kćerkom koja je jednim dijelom zaslužna za posao kojim se danas bavi.

U početku sam napravila jednu dekicu kćerki, svidjelo mi se i odlučila sam objaviti na već postojeću stranicu čisto da vidim reakciju ljudi, da li se njima sviđa. Ugodno sam se iznenadila koliko su žene bile zainteresovane te koliko su im se dekice svidjele. U ovom poslu online prodaje kao i u svakom drugom, najbitnija je reklama. Meni je reklamom puno pomogla naša lijepa Nezira Mehmedović, koja je objavom slike na svom profilu napravila “haos” u mom inboxu i ovim putem joj se zahvaljujem – kaže Nina koja vunicu za dekice nabavlja u prodavnici repromaterijala.

Sam proces izrade dekice izgleda relativno jednostavno, plete se samo prstima, ali zahtijeva mnogo vremena. U početku je, priča nam, radila sa sitnom vunicom i trebalo joj je četiri sata za jednu dekicu, međutim, sada kada radi s krupnom vunicom za izradu dekice joj je potrebno upola manje vremena. Trenutno izrađuje dekice veličine 70 x 90 cm, ali planira početi s izradom većih dimenzija.
Pitali smo je koje boje su najtraženije.

– Što se tiče boja definitivno siva i bež su favoriti. Naravno imam dosta narudžbi i drugih boja kao što su bijela, plava, roza itd. Za proljeće planiram uvesti nešto novo u ponudu, tako da pored ovih dekica moći će se naći i tanje pamučne dekice, kao i za ljeto lagane tetra dekice – kazala je Nina čije rukotvorine možete pogledati na Facebook stranici i Instagram profilu @maryammadewithlove.