Anita Markić, idejni tvorac sadržaja na Instagram i Facebook stranici @slagalicaokusa i Centar zdravog kuhanja @Foodlab.mo., kuhanjem izražava svoju kreativnost, te uči nove načine pripreme raznih jela, slaganja okusa svakog dana i na ugodan način komunicira sa širim auditorijem. Polaznica je i Bionine @biona.ba prve škole zdravog kuhanja.

Ovaj Centar zdravog kuhanja i slagalica okusa su moje putovanje okusa, stoga dobrodošli i krenimo! Volim domaća tradicionalna jela našeg područja kao što su palenta u svih oblicima i kombinacijama, variva od raznog povrća, kolači s domaći džemovima, a posebna ljubav su sirove torte. Recepte volim kreirati na zdraviji način, bez rafiniranih šećera, rafiniranih ulja i sličnih prerađevina – kaže Anita na početku našeg razgovora.

Ova dama majka je troje predivne djece i roditeljstvo smatra najvećim izazovom današnjice. Svoju djecu uključuje u skoro svaku pripremu jela, jer smatra da su roditelji glavni pokretači zdravih navika kod svoje djece.

– Zdrava hrana, zdrave slastice, zdravi obroci su ono što djeca mogu samostalno pripremiti kroz radionice kuhanja, te uz to razvijati socijalne vještine, jačati svoje psiho-motorne sposobnosti. Radujem se vremenu kada će radionice krenuti u svom punom sjaju, kada će djeca na radionici postati pravi maleni kuhari za kreiranje okusa. Radujem se nastavku projekata i planova s našim nutricionistima koji su se rado uključili u rad Centra.

Odakle ljubav prema kuhanju i šta Vas pokreće u radu?

– Moj glavni pokretač je moja porodica, u prvom redu desna ruka moj muž koji mi pruža bezuvjetnu podršku. Pored muža, imam tri nepresušna izvora motivacije, moja tri sina. Njihova energija i nestašluci me u isto vrijeme pune i prazne (smijeh). Prva sjećanja na ljubav prema kuhanju se vežu uz najranije djetinjstvo, pripremu zimnica s mamom, pripremu kolača i torti. Mama je bila tu u mojim prvim koracima. O svemu sam učila postepeno i što je najbitnije još učim. Kuhanje je nepresušan izvor, a informacije crpim, prvo od divnih nutricionista koji me okružuju i s kojima često komuniciram svoje sadržaje, te brojnih knjiga i food blogova. Zahvalna sam što je moj profil produžena ruka nutricionistima u predstavljanju zdravih recepata i kombiniranju namirnica.  Svakako pratite moj rad, spremam dosta zanimljivih sadržaja.

U opisu Vašeg profila stoji da ste content creator, možete li više reći o tome i o projektima na kojim radite?

– Kao content creator ostvarila sam divnu saradnju s @eko.jasmina @nocciobih i @biotime_mostar. U potpunosti koristim njihove proizvode za svoju porodicu i rado spremam obroke od njihovih namirnica i proizvoda – stoga su ove saradnje na čisto zadovoljstvo.

Cjelokupno, proces kreiranja sadržaja na strani content creatora je dugotrajan. Za početak zahtijeva planiranje namirnica, cilja koji se želi postići prezentacijom proizvoda. Ono što mene posebno veseli je proces kuhanja i fotografije uz popratne detalje na sceni. Ovisno od teme kreiranja sadržaja pripremam srodnu scenu. Za mene to uvijek trebaju biti svijetle i jasne boje, jer mi odišu čistoćom i ugodne su oku. Cvijeće je detalj koji moram imati na fotografiji. Neki od planiranih projekata za  kreiranje sadržaja i kulinarskih radionica Centra zdravog kuhanja su trenutno na čekanju radi cjelokupne situacije u kojoj sve svi nalazimo i ne želimo biti napadni širem auditoriju, ali su zasigurno projekti koje se isplati čekati, jer će razvesliti širu javnost.

Možete li s našim čitateljkama podijeliti neki Vaš zdrav i ukusan desert?

Chia torta

Tekst: Anita Markić @slagalicaokusa

Foto: Anita Markić

Kombinacija lagane i jednostavne chia kreme s bademima u podlozi, čine ovu tortu pravom poslasticom. Za korisna svojstva chia sjemenki ste sigurno već čuli, a zamislite kada to sve sjedinimo s nježnim okusima u jednu kremastu bijelu tortu. Skromni sastojci ove torte upravo su ono, što trenutno vrijeme u kojem se nalazimo, traži.

Pozivam vas da probate ovu tortu koja ne iziskuje mnogo sastojaka, a učiniti će period izolacije bar na prvi zalogaj ukusnijim.

Sastojci za podlogu:

100 grama zobenih pahuljica

80 grama orašastih plodova po izboru

100 grama datulja

½ kašičice kokos ulja

1 kašičica vode po potrebi

Sastojci za chia kremu:

3 kašičice chia sjemenki

3 kašičice zaslađivača (javorov, agavin sirup ili med)

200 ml mlijeka

150 ml jogurta (kokos jogurt, grčki jogurt)

1 kašičica želatina

1 kašičica vanilija ekstrakt

U blender staviti orašaste plodove i kratko ih blendajte dok se ne usitne. Zatim, dodajte zobene pahuljice, kokos ulje i datulje koje ste prethodno očistili od košpica. Po potrebi dodajte kašičicu hladne vode. U kalup stavite papir za pečenje ili podmažite s nekoliko kapi kokos ulja, te utisnite smjesu. Napravite kremu tako što ćete u veću posudu staviti chia sjemenke, zaslađivač i 100 ml mlijeka. Ostavite da odmori 15 minuta dok se chia sjemenke ne povežu i stvore puding.

U manju posudu zagrijte preostalih 100 ml mlijeka skoro do vrenja, te dodajte želatin. Kuhajte kratko lagano uz stalno mješanje. Ostavite sa strane da se ohladi. Koristila sam agar agar prah koji je biljni želatin, ali možete koristiti koji imate pri ruci.

Dodajte jogurt i vanilija ekstrakt chia smjesi. Dobro promiješajte. Zatim, dodajte smjesu mlijeka i želatina. Opet dobro promiješajte u kompaktnu kremu. Prelijte kreme preko podloge.

Ostavite u frižider minimalno četiri sata, idealno preko noći.

Preostaje samo uživati u savršeno sočnim i kremastim zalogajima lagane chia torte.

U slast!

Sastojci su pogodni za kalup od 20 cm. Ukoliko nemate manji kalup za tortu, poslužit će posuda manjeg promjera ili kalup za muffine gdje možete dobiti više manjih torti.

Savjetujem da u ovome periodu kreirate onoliko slastica koliko je optimalno pojesti, zato volim ovaj manji kalup koji je pogodan za ukućane.

Recept i fotografije @slagalicaokusa content creator i osnivač u Centar zdravog kuhanja Food Lab.