Amra Hašimbegović, šarmantna i uspješna bh. poduzetnica, svojim neprikosnovenim iskustvom, edukacijom i inovativnim idejama ostavila je pečat u poslovnom svijetu. Na čelu je i poslovnog eventa Business café, događaja koji promovira originalne i uspješne poslovne priče. Privatno je sretna, supruga i majka troje djece

Piše: Indira Delić; Foto: Edvin Kalić  

 Poslovni put

Poslovni put Amre Hašimbegović, direktorice i vlasnice kompanije Global Market Solution, počeo je prije više od deset godina. U početku se okušala i u novinarstvu. Radila je kao voditeljica na radiju i televiziji, a po okončanju magistarskog studija na Ekonomskom fakultetu odlazi u marketinške vode. Iako se izgradila kao ličnost u svijetu poduzetništva, ova dama kaže da njen poslovni put i dalje traje, te da je čekaju brojni poslovni izazovi, projekti, potezi…

Ima nešto svojstveno u ženama kada stupe u četrdesete godine, to je poseban osjećaj unutrašnjeg sklada, tolerancije prema drugima i sebi. S tim dolazi jača svijest i fokus na prioritetne poteze poslovne i privatne. Svjesna sam da trebam okruženju i društvenoj zajednici dati najbolje od sebe u godinama koje dolaze. Iskreno, ne smatram se nadri ženom, posebnih moći i velikih kapaciteta. Prilično racionalno, svedeno u odnosu na naše okruženje, organiziram i planiram sve poslove uvijek zajedno sa svojim kolegama.

Skladni odnosi u kompaniji

Amra kaže da je svaki odnos dvosmjerna ulica koja ima poslovni i emocijalni ulog. Svoje uposlenike smatra prijateljima, a posebno joj je važno njihovo psihičko i emocionalno zdravlje.

– Sigurna sam da moji ljudi imaju osjećaj sigurnosti, te da je meni jednako važan moj privatni život kao i njihov. Oni koji imaju djecu dobro znaju da nema te vremenske dimenzije koja može nadoknaditi prisustvo roditelja u ključnim momentima svoje djece. Kao što sam 99% tu za svoju djecu, moje kolege jednako mogu organizirati svoje poslovne obaveze, sate i uvijek biti uz svoju djecu. Svejedno je da li će neko raditi od kuće 10 radnih dana ili ostati u officeu, važno je da mu niko neće brojati krvna zrnca. To je taj osjećaj slobode. Mi smo jednostavno jedna mala porodica koja se dugo poznaje, koja ima duboke poslovno-prijateljske veze.

Business café

Business Café je regionalni event koji je počela serijska poduzetnica Kristina Ercegović u Hrvatskoj. Nakon nje, na ovaj odvažan korak, odlučila se i Amra. Ovaj događaj se u našoj zemlji organizira već osam godina.

– Nakon dugogodišnjeg prijateljstva s Kristinom odlučila sam sa svojim timom organizirati ovakav događaj. Cilj nam je bio, prvenstveno, imati kontinuirani poslovni event u BiH koji će promovirati uspješne poslovne priče. Svrha ovakvih događaja je motivirati mlade ljude kako bi se odvažili u poduzetničkim vodama. Također, postojala je i nužna potreba da se u medije plasira pozitivna priča o poduzetnicima, jer su naslovi u medijima propagirali poduzetničku korupciju, te robovlasnički odnos prema zaposlenim.

Najbolji diplomski rad

Amrin diplomski rad bio je najbolji u generaciji, a za njega je dobila i novčanu nagradu. Veliku podršku pružio joj je mentor – profesor Nenad Brkić, koji ju je samoincijativno prijavio na takmičenje.

Budućnost kompanije

Amra sa svojim timom priprema brojne projekte. Postavili su sebi visoke ciljeve i standarde na kojima rade euforično.

– Naš tim je žedan novih izazova koji nisu usko vezani za struku kojom se bavimo. Trenutno planiramo realiziranje jednog velikog projekta za 2020. i 2021., koji bi trebao doprinijeti poslovnoj zajednici u BiH kao i svim profesionalcima koji ulažu enorman trud u razvoj profesionalne karijere.

Istinska radost i sreća

Svrhu posla Amra vidi u podizanju kvalitete porodičnog života i osiguranju ugodnosti.

– Većinu vremena provodim sa svojom porodicom, to je najtrajnija i najisplativija investicija. Harvard je uradio najdužu studiju o sreći koja je trajala 80 godina i još uvijek traje. Posmatrali su i pratili sve životne faze ispitanika koji dolaze iz raznih slojeva SAD društva, od najnižih do najelitnijih. Šta je sreća? Zaključak je da je neophodno razviti i održati uspješne veze s porodicom i prijateljima. Ako je naučna studija to dokazala, nema potrebe kockati se sa svojim vremenom. Ne želim doći u 70-e godine, a da žalim za vremenom koje ne mogu vratiti.

Djecu učim da budu dobri ljudi

Amra je ponosna majka troje djece koju uči da prije svega budu dobri i humani ljudi. Nenadmašiv je to osjećaj unutrašnjeg mira i sreće koji ne može nadomjestiti nikakvo materijalno dobro.

– Kažem im da ne rade ništa radi zadovoljstva pojedinaca, jer će njihova sreća biti taoc njihovih ega. Sve što rade mora proći jedan običan test, te da se uvijek zapitaju:Da li je to korisno za mene i društvenu zajednicu, ili nije?Njihova djela trebaju uvijek imati višu svrhu, a uspjeh će sam po sebi doći. Trebaju biti građani svijeta, moraju uložiti veliki trud kako bi se sačuvali svakog oblika lokalno dogmatiziranog otrova, jer on uništava duh, paralizira kreativnu svijest i stavlja ih u kalupe frustriranih pojedinaca.