Prim. dr. Alemko Čvorak, specijalista plastične i rekonstruktivne hirurgije u Našoj maloj klinici, estetskoj hirurgiji posvećen je između 15 i 20 godina. Baviti se hirurgijom za njega znači svakodnevno se susretati s izazovima koji predstavljaju pružanje maksimalne pomoći svakom pacijentu da bude zdrav i sretan zbog svog izgleda. Za Ladies In govori o blefaroplastici, jednom od najčešćih hirurških zahvata na kapcima

Tokom života očni kapci polako, ali sigurno mijenjaju svoj izgled. Gubljenje elastičnosti i kolagena kože oko očiju jedan od najčešćih uzroka zbog kojih nastaju spušteni kapci. Zbog toga se formiraju bore, a naši kapci mijenjaju izgled – na njima se javljaju nabori, višak kože i masni jastučići koji čine da izgledamo umorno, bezvoljno i starije.

Riječ je, zapravo, o prirodnom procesu koji se dešava uslijed starenja. Dio kože oko očiju jedan je od najosjetljivijih, jer je na ovom mjestu koža najtanja. Stres, brz život, noćni izlasci, nezdrava hrana, poroci, izlaganje suncu, iscrpljujući posao, nesanica ili nedostatak sna mogu biti neki od uzroka. Osim njih, spušteni kapci mogu biti također posljedica genetike, različitih povreda ili bolesti poput poremećaja rada štitne žlijezde zbog čega i kod mladih osoba možemo naići na višak kože. Međutim, taj višak nikada nije u onom opsegu kao kod starijih osoba.

Kao operacija korekcije kapaka, blefaroplastika se može raditi na gornjim i donjim kapcima. U najvećem broju slučajeva izvodi se na gornjim kapcima, naročito kod starijih osoba kod kojih ponekad postoji problem otežanog vidnog polja – osobe se naprežu pri otvaranju očiju i pri gledanju. Kako bi mogli normalno gledati, dodatno naprežu i mišiće čela, pa uslijed toga dobijaju i duboke vodoravne bore čela.

Blefaroplastika uključuje operativnu metodu hirurškog odstranjenja viška kože kapaka sa ili bez redukcije orbitalnog masnog tkiva, zatezanje mišića kako zbog funkcionalnih tako i zbog estetskih razloga. Zategnuti kapci našim očima daju svjež, mladalački izgled. Djelujemo odmorno i budno. Kao bolja verzija sebe!

Najčešće se izvodi u lokalnoj anesteziji. Traje oko sat vremena i praktično je bezbolna, osim čina davanja lokalne anestezije. Postoperativno se preporučuje hlađenje vlažnim kompresama, spavanje s uzdignutom glavom te mirovanje kako bi postoperativni oporavak bio što brži i lakši. Konci se odstranjuju od 5 do 7 dana nakon zahvata, a već nakon tri dana od operacije primijeti se značajno smanjivanje otoka i modrica. Osjetljivu kožu područja oko očiju štitimo tamnim naočalama. Preporuka je da se nose 7 do 14 dana, koliko u prosjeku traje postoperativni oporavak.

Vraćanje normalnim aktivnostima je moguće oko 7. dana, ponekad i ranije. Komplikacije su rijetke. Mogu se javiti prolazna suhoća oka, privremena nemogućnost potpunog zatvaranja kapaka, asimetrija kapaka, te veoma rijetko uočljivi ožiljci.

Rezultati poslije operacije traju minimalno 7 do 10 godina.