Vrijeme izolacije, zbog novonastale situacije – prouzrokavene koronavirusom, možete iskoristiti za čitanje dobrog štiva. Slijede naši prijedlozi za sklupčano čitanje.

Buđenje gospođice Prim – Natalia Sanmartin Fenollera

Jedna veoma posebna knjiga koja grije dušu i nevjerovatno dobro paše za tiho vrijeme koje ćete provesti sami sa sobom. Gospođica Prim je obrazovana ljubiteljica knjiga koja stiže u idilično i pomalo bajkovito mjesto u Španiji. Tamo upoznaje ljude osebujnog karaktera koji žive kao da je vrijeme stalo. Osim toga, gospođica Prim susreće muškarca koji bi joj mogao zauzeti puno mjesta u srcu. Kako opisuje izdavač, ova knjiga je “meka poput kašmirskog džempera, šalice vruće čokolade zimi ili prve proljetne zrake sunca”.

 Kad sam bila nevidljiva – Dorothy Koomson

Nakon nježne gospođice Prim, stiže isto toliko nježna priča, mada na momente i brutalno bolna. Dvije osmogodišnje djevojčice spoje njihova gotovo identična imena i ljubav prema baletu. Postaju najbolje prijateljice, no život ih, kako to često biva, nemilosrdno rastavi. Jedna dospije u samostan, a druga na naslovnice tračerskih časopisa. Mogu li životi međusobno biti više udaljeni od ovoga? Kada se ponovo sretnu, dvadeset godina poslije, svaka je proživjela dovoljno da ispuni nekoliko prosječnih života. Ovo je priča o prijateljstvu i sudbini koju nećete lako zaboraviti.

Bol – Lisa Gardner

Lisa Gardner je svjetski poznata autorica odličnih trilera, a ovom knjigom upoznaje čitatelje s detektivkom D. D. Warren. Ona je iznimna žena sirovih emocija i beskompromisnog karaktera. Osim nje, roman se vrti oko jedne druge policajke, poštene žene kojoj je suprug brutalno ubijen, a kći oteta. Ovo nije samo uzbudljivi triler, već prava studija karaktera majke koja mora preći granice dozvoljenog kako bi spasila ono što najviše voli. Dvije perspektive, naizgled oprečne, i tenzija koja će veseliti svakog ljubitelja napetosti.

Kazuro Ishiguro – Nemoj me napustiti

Otuđenost društvenih grupa, propuštanje prilika za ljubav zbog benignih pogrešnih odluka, samo su neke od tema kojima se pisac bavi. Knjiga je prelijepa, složena i nezaboravna. Također, to je i naučna fantastika.

 Alice Hoffman – Pravila magije

Za porodicu Owens ljubav je prokletstvo još od 1680. kada je Maria Owens osuđena kao vještica samo zato što je zavoljela pogrešnog muškarca. Stotinama godina kasnije u New Yorku, Susanna Owens svjesna je da su njena djeca opasno jedinstvena. Stoga određuje pravila kojih se moraju strogo pridržavati: nema šetnji po mjesečini, nema ploča za vračanje, nema svijeća ni crvenih cipela, nema mačaka ni gavrana…