Sve vrste orašastih plodova su dobre za vaše zdravlje, ali se orasi bez sumnje svrstavaju u skupinu najzdravijih, a uz to i djeluju dobro na vašu liniju.

Stručnjaci preporučuju da svaki dan pojedete oko 30 grama oraha jer su odličan izvor vitamina i minerala koji su ključni za održavanje rada svake tjelesne stanice.

Brojna istraživanja su pokazala da orasi imaju odlično djelovanje na cijeli organizam, a mi vam u nastavku donosimo četiri razloga da uvrstite orahe u svakodnevnu prehranu.

Usporavaju starenje

Orasi smanjuju rizik od prijevremenog nastanka znakova starenja jer su odličan izvor antioksidanata koji štite kožu od slobodnih radikala. Jedan su od najboljih biljnih izvora omega 3 masnih kiselina koji koži vraćaju mladolikost.

Potiču mršavljenje

30 grama oraha sadrži oko 2 grama vlakana. To znači da će vas orasi dugo držati sitima. Iako imaju visoku kalorijsku vrijednost, oni rijetko uzrokuju debljanje. Najvažnije je da ih jedete u umjerenoj količini, piše wall.hr

Smanjuju razinu hormona stresa

Odličan su izvor vlakana, antioksidanata i nezasićenih masnih kiselina, što ih čini odličnim u borbi protiv stresa. Orasi reguliraju razinu krvnog oritiska i popravljaju štetu uzrokovanu dugoročno visokoj razini hormona stresa. (wall.hr)

Poboljšavaju kvalitetu sna

Ono što jedete uveliko utječe na kvalitet vašeg sna. Orasi su jako dobar izvor triptofana, spoja koji potiče opuštanje i poboljšava kvalitet sna. Orasi također potiču oslobađanje serotonina, neurotransmitera koji popravlja raspoloženje i prirodan su izvor melatonina, hormona koji signalizira mozgu da je vrijeme za spavanje.