Hurme su veoma slatko voće koje se sastoji od mesnatog dijela i sjemenke. Hurme/datule se mogu konzumirati suhe, polusuhe i svježe. Smatra se da potiču iz sjeverne Afrike.

Hurme i period prije rođenja

Hurme stimulišu matericu trudnice regulisanjem i pospješivanjem kontrakcija – što olakšava porod. Materica je relativno veliki mišićni organ i za vrijeme poroda potrebna joj je odgovarajuća količina prirodnog šećera. Hurme su od velike važnosti za trudnice neposredno pred porod, s obzirom da su laksativi – sredstvo za čišćenje – kako bi se pročistilo debelo crijevo i olakšao porod.

Hrana i lijek za djecu

Hurme sadrže prirodni šećer koji se lako apsorbuje i probavlja, pa je zato prikladan i siguran za dječiji stomak i crijeva. I sok od hurmi je koristan, naročito ako se izmiješa s mlijekom – to je veoma hranljiv i okrijepljući napitak za djecu i odrasle.

Jačanje srca

Osobe za slabim srcem mogu koristiti ovo nevjerovatno voće. Tokom noći potopiti hurme sa sjemenkama u vodu. Ujutro ukloniti sjemenke iz hurmi, samljeti ih u blenderu zajedno s vodom u kojoj su tokom noći stajale. Ovaj lijek uzimati nekoliko puta dnevno kako bi se ojačalo srce.

Smanjenje krvnog pritiska

Hurme su veoma pogodna hrana za ljude koji pate od visokog krvnog pritiska. One sadrže vrlo malo natrija, a bogate su kalijumom. Standardna porcija od pet ili šest hurmi daje oko 80 miligrama magnezija, esencijalnog minerala koji doprinosi širenju krvnih žila. Istraživanja pokazuju da 370 miligrama magnezija dnevno može smanjiti krvni pritisak, piše novum.ba.

Štite od moždanog udara

Jedna od ključnih prednosti hurmi je njihova sposobnost da reguliraju zdrav nervni sistem, zahvaljujući bogatom sadržaju kalija. Istraživanja su pokazala da veći unos kalija (oko 400 mg) može smanjiti rizik od moždanog udara za 40 posto.

Hrana za mozak

Hurme sadrže fosfor, a on igra važnu ulogu kao hrana za mozak. Iz tog razloga se hurme preporučuju u ishrani osoba koje se bave intelektualnim radom.

Idealna hrana za postače

Slatka hrana najbrže stiže do jetre i šećeri se u njoj najlakše pretvaraju u energiju. Kada postač iftari hurmom, ona iz želuca stiže do jetre, a jetra onda šalje potrebnu energiju do ostalih organa i na taj način tijelo je spremno da prihvati i preradi hranu koja se nakon toga za iftar konzumira.