Koronavirus je fizički veliki, težak je i zato ne lebdi nego pada! Na rukama se zadržava pet do deset minuta, na odjelu i tkaninama nekoliko sati, na metalu (brave i sl.) i do 12 sati.

Neotporan je na temperature od 23C. Neophodno je prati ruke toplom vodom, izlagati se suncu, prati garderobu i luftirati na suncu.   

Nosite maske! Virus ne prolazi lako kroz zaštitne maske. Pet do deset minuta, koliko se virus zadržava na rukama je dug period, jer za to vrijeme može jesti, dira se nos, oči, usta… Zato, obavezno, često prati ruke toplom vodom. Naravno, izbjegavati gužve, te boravak u malim prostorijama…

Virus se prvo naseljava u nosu i grlu, grebucka, draži. Ne izaziva sekreciju iz nosa (važno za diferenciranje u odnosu na druge virusne infekcije!) Dok je tu, piti tople napitke, toplu vodu, ne koristiti hladno i led. Ispirati grlo (prijedlog Betadine za grlo)!

Ovdje se i kašlje, suho, nadražajno, bez sekreta. Nema temperature Ovo traje dva do četiri dana. Dakle, najvažnije NEMA SEKRETA IZ NOSA, NI ISPLJUVKA.

Nakon toga, poslije pet/šest dana, virus može da siđe u pluća i tada se javlja povišena temperatura, suh kašalj i plitak dah (teško disanje) su znak da je virus u plućima.

Bezbjedna razdaljina od zaraženog iznosi 3m.