Poznata bh. dizajnerica Belma Tvico sa svojim timom odlučila je dati svoj doprinos u borbi protiv pandemije koronavirusa.

– Belma Tvico tim je prije nekoliko dana najavio obustavu svojih proizvodnih aktivnosti vodeći se naredbama i preporukama Kriznog štaba Federacije Bosne i Hercegovine, ali i suosjećajući se sa svima onima koji u ovim teškim trenucima ulažu ogromne napore kako bismo ostali zaštićeni i sigurni. Tu prvenstveno mislimo na zdravstvene radnice i radnike, pripadnice i pripadnike policijskih službi, uposlenice i uposlenike sanitarnih inspekcija, i sve vrijedne volonterke i volontere koji nesebično izlaze na teren kako bi pomogli najranjivijim kategorijama našeg društva.

U znak solidarnosti sa njima, odlučili smo ostati kući i na taj način dati svoj doprinos u suzbijanju zdravstvene krize uzrokovane širenjem virusa COVID-19.

Ipak, vidjeviši u kakvim uvjetima obavljaju svoje poslove, suočavajući se sa manjkom osnovne zaštitne opreme kao što su odijela i maske, osjetili smo obavezu i dužnost da im pomognemo. Kao društveno odgovorna kompanija, preraspodijelili smo svoje proizvodne kapacitete i posljednjih nekoliko dana vrijedno radili na izradi jednokratnih i višekratnih zaštitnih odijela, te maski za lice koje smo isporučili javnim službama u nadi da ćemo im barem u određenoj mjeri olakšati posao.

Podsjećanja radi, Belma Tvico Stambol rođena 1985. godine na Baščaršiji, u srcu Sarajeva. Prvu kolekciju nazvanu “Dama s kamelijama”, činile su samo četiri haljine, a kao mladi dizajner, predstavila ih na sarajevskom Fashion weeku 2003. godine. Dvije godine (2006. – 2008.) je živjela u Istanbulu i u tom periodu radila za internacionalni modni brend „Big Star Jeans“. U martu 2008. godine, otvara modni studio “Belmadino” i pokreće svoj vlastiti brend. Do danas održavala revije u Kini, SAD-u, Beču, Podgorici, Novom Sadu i Parizu, i kao prvi bh. dizajner se predstavila 2017. u showroomu, u sklopu Paris Fashion Weeka…