Kirk Douglas preminuo je u 104. godini života. Tužnu vijest objavio je njegov sin Michael.

– Meni i mojoj braći on je bio samo tata, Catherine je bio predivan svekar, unucima i praunucima voljeni djed, a njegovoj supruzi Anne predivan suprug – napisao je Douglas o svom pokojnom ocu.

 Holivudska legenda, glumac Kirk Douglas, preminuo je u 104. godini života.
– Moja braća i ja s tugom objavljujemo da nas je Kirk Douglas danas napustio. Za svijet, on je bio legenda, glumac iz zlatnog doba filmova koji je doživio zlatne godine, humanitarac čija je predanost pravdi i ciljevima u koje je vjerovao bio standard kojemu svi težimo. No, meni i mojoj braći on je bio samo tata, Catherine je bio predivan svekar, unucima i praunucima voljeni djed, a njegovoj supruzi Anne predivan suprug – objavio je Michael Douglas tužnu vijest o odlasku svog oca.
– Kirk je živio lijep život, svijetu ostavlja filmsku baštinu koja će biti tu za generacije koje dolaze. Bio je ugledni filantrop koji je radio na pomaganju javnosti i donošenju mira planetu – dodao je Douglas.
Kirk Douglas rođen je 9. decembra 1916. godine kao Išur Danielovič Demsky. Roditelji su se u SAD doselili iz područja današnje Bjelorusije, a živjeli su u židovskoj zajednici u gradiću Amsterdam u saveznoj državi New York. Porodica je bila siromašna, živjeli su pored pruge, no Kirkova majka i u takvoj situaciji nastojala je pomoći ostalima. Usadila je u Kirka ideju o pomoći svakom živom biću pa je on intenzivno donirao humanitarnim udrugama tijekom života.
Tokom studentskih dana počeo se baviti glumom, a s 24 godine sreo je Lauren Bacall koja mu je u karijeri puno pomogla. Preporučila ga je za ulogu u filmu The Strange Love of Martha Ivers i tu je krenula njegova velika karijera. To ga nije spriječilo da četiri godine provede u Drugom svjetskom ratu, bio je dijelom ratne mornarice.

Iako je tri puta bio nominiran za Oscara u periodu od 1949. do 1956. godine, kipić je dobio tek 40 godina kasnije, i to za izniman doprinos filmskoj industriji. Neki od njegovih najpoznatijih filmova su Šampion, Mladić s trubom, As u rukavu, Grad iluzija, Strast za životom, Obračun kod OK korala, Staze slave, Spartak, Usamljeni su hrabri, Sve ostaje u porodici.

Ljubavni život obilježila su mu dva braka. U prvom braku, onom s Dianom Dill, proveo je osam godina i s njom je dobio sinove Michaela i Joela. Kasnije je upoznao Anne Buydens i s njom ostao sve do kraja života. S njom je donio još dva sina – Paula i Erica.

Kirk i Anne u braku su bili gotovo punih 70 godina, a dugovječnost njihova odnosa mnogi pripisuju, a što su i sami isticali – ljubavi i razumijevanju.

Anne je prošle godine proslavila 100. rođendan, njemačka producentica bila je zadužena za Kirkovu dugovječnost, barem je on to tako tvrdio. Upoznali su se na snimanju filma ‘Lust for Life’ danas davne 1953. godine, u kojem je Douglas igrao Vincenta Van Gogha. Glumac je uzeo Annu za saradnicu i udvarao joj se, uporno i sve dok nije pristala. Njihova platonska veza prešla je u pravu te su se vjenčali 1954. godine. Zbog njega je Anne prešla na judaizam te je dobila američko državljanstvo.

U knjizi iz 2017. godine pod naslovom “Kirk And Anne: Letters of Love, Laughter and a Lifetime in Hollywood”, Douglas je napisao kako je Anne opčinila i privukla istog trena kada ju je vidio. (Izvor: Gloria.hr)

Navodno je Anne uvelike zaslužna za Kirkov uspjeh i bogatstvo, prije negoli je nju upoznao, s novcem nije bio pretjerano vješt pa je tek Anne Kirka usmjerila u pravom smjeru i pomogla mu u svakom smislu.