Jeste li već odlučili gdje ćete provesti Valentinovo, praznik ljubavi? Da li ste odabrali odgovarajući poklon za dragu osobu? Ukoliko niste, vodič za Valentinovo, koji smo pripremili, uveliko će vam olakšati

Priredila: Indira Delić

Valentinovo, dan ljubavi, slavi se 14. februara. Prvi tragovi o ovom prazniku pojavljuju se tokom rimske vladavine, dok je kršćanstvo bilo potpuno nova i mlada religija. Klaudije I, tadašnji car, zabranio je ženidbu muškarcima. Bio je veoma strog, te je živio u uvjerenju da oni neće htjeti ići u rat ukoliko bi iza sebe morali ostavljati supruge i djecu. No, svećenik po imenu Valentin suprotstavio se caru. U tajnosti je počeo organizirati vjenčanja mladih parova koji su to željeli. Vjenčavao ih je sve dok ga car nije otkrio. Saznavši Valentinovu tajnu, car odlučuje da ga kazni tamnicom, pa smaknućem. Nedugo nakon te odluke svećenik je 14. februara 269. godine ubijen. Nakon njegove smrti biva proglašen svecem. Kasnije se kršćanstvo učvrstilo i kada su prestali progoni, svećenstvo je odlučilo da se taj dan slavi kao dan Svetog Valentina.

Dan Svetog Valentina se sve do 1969. godine slavio 14. februara. Poslije toga, ovaj praznik je postao neobavezan spomendan koji se slavi širom svijeta.

Simbol Valentinova je rimski bog Kupid, prikazan u liku lijepog dječaka s lukom i strijelom, koji pogotkom donosi ljubav.

Najstarija čestitka

U 16. stoljeću muškarci su ostavljali romantične ljubavne poruke i čestitke na pragovima svojih djevojaka. Bili su veoma kreativni, pa su ih pažljivo izrađivali koristeći obrubljene čipke i ukrasne vrpce. Smatra se da su to bile prve čestitke i razglednice ikad poslane. S tom tradicijom prvi je počeo vojvoda Charles Orleanski, koji ju je poslao supruzi, dok je bio u zatočeništvu u Engleskoj. U današnje vrijeme se procjenjuje da se za Valentinovo u svijetu pošalje više od milijardu čestitki.

 Naša preporuka: U dvoje je ljepše

PARIZ

Glavni grad Francuske je godinama najposjećeniji za vrijeme Valentinova. Slovi za grad ljubavi, romantike i svjetlosti, što ga čini idealnim za slavlje. Parovi mogu uživati u nezaboravnim trenucima na mostovima preko Sene, Ajfelovom tornju, Pont des Artsu, Montmartru i Bulevaru Champs-Elysees.

LISABON

Romantične ulice, bogatu historiju i kulturu, otmjene restorane s odličnom gastro ponudom pronaći ćete u glavnom gradu Portugala. Lisabon je jedan od najljepših i najslikovitijih evropskih gradova. Ukoliko ovaj grad bude vaš izbor za Valentinovo, ne sumnjamo da je vaš dobar provod zagarantiran.

VENECIJA

Ukoliko 14. februara odlučite posjetiti Veneciju, uživat ćete u čarima evropskog karnevala. Naoružajte se pozitivnom energijom, odvažite se, izaberite masku i krenite na nezaboravno putovanje s voljenom osobom. Ljubitelji umjetnina i kulture također će uživati, jer je upravo ovaj grad riznica historijskih ostavština.

DUBROVNIK

Dubrovnik je uvršten na top ljestvicu svjetskih destinacija za odmor. No, ono što ga čini posebnim je to što je dobio i titulu jednog od najromantičnijih gradova. Zidine ovog grada odišu posebnim šarmom, romantičnim mjestima, svevremenskom ljepotom. Vaša ljubav će dobiti potpuno novu dimenziju u ovom romantičnom gradu na Jadranu.

 Ljubavni filmovi

Ako Valentinovo namjeravate provesti kod kuće, ovo su filmovi uz koje ćete uživati.

Before Sunrise (1995.)

One Day (2011.)

Every Day (2018.)

Sixteen Candles (1984.)

Loving (2016.)

The Umbrellas of Cherbourg (1964.)

Alex Strangelove (2018.)

Isn’t it romantic (2019.)

Kako obradovati voljenu osobu?

Izrazite svoju kreativnost i pokažite voljenoj osobi koliko je volite i koliko vam znači.

Originalne čestitke

Ljubavne poruke

 

Romantični doručak iznenađenja

Ljubavni natpis na zidu

Poruke u boci