Ljubav je često zanemarena, zato je ideja o proslavi ljubavi prelijepa, a Valentinovo mogućnost da se u njoj svjesno uživa. Mnogo je načina kako nekog iznenaditi, usrećiti, oraspoložiti, ugostiti. Za lijepu večeru nisu vam potrebni preskupi meniji, a ni mnogo vremena za pripremu 

Hemingway Daiquiri koktel

Sadržaj:

30 ml bijelog ruma

7 ml Maraschino likera

14 ml soka od grejpa

22 ml sirupa za zaslađivanje

22 ml svježeg soka od limete

Umutite sve sastojke i uspite u malu čašu za koktel.

Muffini od jagoda

Sadržaj:

250 ml mlijeka od soje i badema

1 čajna kašika jabučnog sirćeta

260 g brašna

2 1/2 čajne kašike praška za pecivo

¼ čajne kašike sode bikarbone

½ čajne kašike soli

65 g šećera

120 ml repičinog ulja

1 čajna kašika ekstrakta vanilije

1 čajna kašika naribane korice limuna

225 g jagoda

Priprema

Jagode oprati i izrezati na četvrtinu. Umutiti odabrano biljno mlijeko s jabučnim sirćetom. Brašno, prašak za pecivo, so i sodu bikarbona staviti u drugu posudu i pomiješati. U odvojenoj posudi mutilicom sjediniti šećer, repičino ulje, limunovu koricu i vaniliju, dodati biljno mlijeko i promiješati. Mješavinu dodati u posudu s brašnom i napraviti tijesto. Dodati jagode. Na 180 °C peći 25 minuta.

Pasta od šampinjona

Sadržaj:

500 g tjestenine

500 g šampinjona

2 glavice luka

500 ml sojinog mlijeka

So i biber

¼ čajne kašike ruzmarina

¼ čajne kašike timijana

ulje

Priprema

Luk narežite na sitne kolutove, a šampinjone na kriške. Luk propržiti na malo ulja, dodati šampinjone te također propržiti. Dodati malo soli na šampinjone i dinstati u zatvorenoj tavi 10 minuta. U međuvremenu skuhati tjesteninu prema uputama na pakovanju – tjestenina bi trebala biti nešto više od al dente. Dodati sojino mlijeko i ostale začine šampinjonima i pustiti da proključa, potom dodati tjesteninu na otprilike deset minuta i povremeno je miješati u sosu.

Matcha, baby!

Sadržaj:

1 kašičica matcha praha (za jednu šolju)

2 dl mlijeka od badema

zasladiti sokom od agave ili po želji

Priprema:

Nakon što matcha prah dodate u šoljicu, rastopite ga s malom količinom vruće vode te miješanjem napravite glatku smjesu. Dodajte vruće bademovo mlijeko i zasladite. Pjenu napravite uređajem za pravljenje pjene.