Dolaskom hladnog godišnjeg doba njega kože lica za osobe sa suhim tipom postaje veoma otežana. Uzrok se krije u manjem lučenju sebuma, koža stoga postaje sklona pucanju i perutanju, a svemu doprinosi naravno i vjetar kao i topao vazduh u zagrijanim prostorijama

Piše: Dia Mara

AQUA SERUMI

 Ovi serumi djeluju kao časa vode za vašu kožu, posebno ako osjećate zatezanje i imate konstantno crvenilo od suhoće. Učinit će je svježom, vidljivo hidriranom i elastičnijom. Gelasti i providni, izgledom podsjećaju na vodu koja im je jedan od glavnih sastojaka pored još nekih ovlaživača kao što su soli hijaluronske kiseline, biljni glicerin i često morske alge. So hijaluronske kiseline sada postoji u molekularnoj veličini koju koža brže i bolje upija, a odlična je za zatezanje kože i protiv starenja, jer hrani i hidrira kolagen koji je zaslužan za čvrstoću kože. Biljni glicerin jedna je porcija vlažnosti za kožu, štiti je i čuva u toku dana od isušivanja. Morske alge održavaju kožu u dobrom stanju i njenu zaštitnu barijeru, a često djeluju zaglađujuće. Aloe vera je još jedan sastojak kao odlična preporuka u vodenim serumima. Aqua serumi su njega prije njege, pa ih stoga priuštite koži kao njegu prije nanošenja hidratantne kreme, jer ćete tako imati dodatnu vlažnost za suhu kožu.

SERUMI NA BAZI ULJA

Kao mješavina kvalitetnih ulja na kožu djeluju regenerativno i dubinski hidrirajuće, te su odlična hrana za kožu u toku noći. Tada ulja djeluju podsticajno na stvaranje novih ćelija kože, pa ćete izbjeći ljuskanje kao i pucanje kože u određenim predjelima (nos, obrve, oko usana). Dodavanjem nekoliko kapi ulja u noćnu kremu suha koža će ujutru biti spremna na sve zimske izazove.

TONIK

Tonik predstavlja dodatnu vlažnost koži, može imati antibakterijsko i protivupalno dejstvo, a i poslužiti kao priprema za nanošenje kreme.

Budite kreativni i napravite sami svoj tonik s izborom ulja čiji efekat želite na koži. Za suhu kožu dovoljno je pomiješati nekoliko kapi avokado ulja u destiliranoj vodi, jer avokado ulje odlično njeguje i hidrira.

MLIJEKO ZA UMIVANJE

S obzirom da suha koža ima smanjeno lučenje sebuma, ne smijemo je umivati vrućom vodom koja će dovesti do još jačeg odmašćivanja površine kože i ukloniti joj i tu malu količinu prirodne masnoće potrebne kao zaštita. Prilikom umivanja obratite pažnju da voda bude hladna ili mlaka, ali i da proizvod za umivanje ne bude na bazi agresivnih deterdženata kao što su sodium laureth sulfate i sodium lauryl sulfate već što mlječniji i bogat uljima. Ulje sjemenki grožđa odlično čisti kožu od make-upa i nečistoća, a pritom je ostavlja mekanom i hidriranom. Mlijeka za umivanje s uljem badema i susama također su odličan izbor, jer tako i kroz umivanje dobijate efekat hidratacije suhe kože.

PILING I MASKA

Piling doprinosi boljem izgledu uklanjanjem mrtvih ćelija kože i ljuspica kao i regeneraciji. Birajte piling na bazi prirodnih čestica umjesto mikroplastike, prirodne čestice će ukloniti sve nepotrebno s kože, a neće dovesti do oštećenja. Prah oraha kao i ovsene pahuljice nešto su što suha koža voli kao piling. Piling može poslužiti i kao hidratantna maska, ako sadrži ulja poput ulja košpice kajsije.

HIDRATANTNA KREMA

Krema mora biti hrana suhoj koži i mora sadržati sve ono što služi kao prirodna masnoća i zaštita koži, te jake ovlaživače. Prirodni maslaci kao shea maslac i kokos maslac jedni su od najboljih izvora hranljivih vitamina suhoj koži. Štite je od svih spoljašnjih utjecaja i oštećenja.

Ulja kao što su maslinovo, košpice kajsije, sjemenki bundeve i lana bit će hidratacija, regeneracija i osnaživač zaštitne barijere kože.

Hijaluronska kiselina i ekstrakt aloe vere su prednosti jedne kreme za suhu kožu. Obratite pažnju da ne sadrži naftne derivate koji daju lažni efekat masnoće i hranljivosti (paraffinum liquidum, petrolatum, vazelin).