Juha žive boje i orijentalnog okusa grije aromatičnim začinima, koji svojim zdravim sastojcima pridonose zaštiti zdravlja tokom zime

Potrebno:

1 kg mrkve

1 luk

1 čehno bijelog luka

2 kašike ekstradjevičanskoga maslinovog ulja

komad đumbira dug 4 cm

¼ kašičice kurkume

¼ kašičice cimeta

¼ kašičice kajenskog bibera ili ljute papričice

1 litar povrtnog temeljca

so i svježe mljeven biber

svježi peršun za posluživanje

Mrkve očistite i narežite na kolutiće. Crveni i bijeli luk ogulite i nasitno nasjeckajte. Đumbir ogulite i naribajte. U loncu zagrijte ulje, pa na njemu propirjajte luk i đumbir. Pospite kurkumom, cimetom i kajenskim biberom, te pirjajte pola minute, piše seansa.hr. Dodajte mrkvu i kratko propirjajte, a zatim ulijte temeljac i kuhajte dok ne zakipi. Smanjite vatru i kuhajte dok mrkva ne omekša. Maknite s vatre i smiksajte štapnim mikserom. Začinite soli i biberom po ukusu, pospite svježim peršunom, te poslužite.