Vikendica treba da tvori cjelinu s prirodom i okolišem, kako svojim eksterijerom tako i uređenjem enterijera, te da odiše toplinom i udobnošću

Piše: Elma Rahmanović, dipl. ing. arh.

“BIRO 387” Sarajevo

Dolaskom zime i pri pogledu na snijeg obično je prva pomisao odmor u planini, u planinskoj kućici, obloženoj drvetom u kojoj toplotu i ugođaj daje vatrica iz kamina, dok se prostorijom širi sladunjavi miris čaja, citrusa, kolača…

Oblik i veličina kuće

Ovakvi detalji obično i nas arhitekte vode prilikom projektiranja i ideja za enterijer planinske kućice, u kojem sve nabrojano zapravo postaje glavni motiv. Veliku ulogu u svemu ima i ambijent u kojem se nalazi kuća. Najčešće se zanemari ambijent, pa je krajnji rezultat neusklađenost, loš izgled, pri čemu vanjski dio znatno utječe i na izgled unutrašnjeg ambijenta. Veoma je važno odabrati oblik i veličinu kuće, kao i njenu buduću namjenu i broj korisnika. Važno je odabrati i materijale s kojima će se raditi. Prirodni materijali kao što su drvo, kamen u kombinaciji s kožom daju gotovo skulpturalnu strukturu koja će ponuditi funkcionalan prostor okrenut ka prirodi.

Masivni prozori i unutrašnjost obložena jelovim drvetom dodatno pozivaju prirodu unutra i kreiraju svijetao i prijatan ambijent za opuštajuće momente i bijeg od užurbane svakodnevice. Enterijerom treba da dominiraju kombinacija drveta i crne boje koja pruža kućici istovremeno i moderan i rustičan izgled. Prizemlje treba biti otvoreno poput trga na kojem se nižu zajedničke zone različitih funkcija – za kuhanje, ručavanje, odmor ili druženje.

Pored tradicionalnih prirodnih materijala – drveta i kamena, mogu se  uvoditi i oni nešto modernijih linija koji unose dodir mediteranskog, čak i orijentalnog stila.

 Funkcionalno, skladno i ukusno

Ubrzan i stresan urbani način života sve više nas tjera na bijeg u selo i u prirodu. Uživati u zelenoj šumi i livadi, slušati pjev ptica i žubor potoka želja je mnogih. Stoga svi oni koji imaju priliku i mogućnost odlučuju se za gradnju ili kupovinu kućice za odmor. Ako je vaša kuća za odmor smještena u planinskom predjelu, uredite je u tradicionalnom rustikalnom stilu. Pri tome pazite da ona tvori jednu cjelinu s prirodom i okolišem, kako svojim eksterijerom tako i uređenjem enterijera. Potrudite se da odiše toplinom i udobnošću, bilo da se radi o kući koja je kompletno izrađena od drvene građe, ili je samo za njen enterijer korišteno drvo.

Imajte na umu da za uređenje enterijera u ovakvoj kući dolaze u obzir samo prirodni materijali. Dakle elementima od drveta koje nalazimo u prirodi (javor, bukva, jela, hrast) unesite ljepotu prirode u dom za odmor. Pod u svim prostorijama obložite grubo obrađenim drvenim daskama širih dimenzija. Daske možete ostaviti nelakirane ili ih lagano premazati prozirnim mat lakom, kao i u smeđoj ili zelenoj boji ispod koje se vidi struktura drveta. Tople boje zemljanih tonova u kombinaciji sa žutom i narandžastom idealan su izbor u enterijeru kuće za odmor. Ručno obrađenim namještajem u prostoru postići ćete ugođaj topline i unijeti šarm i ljepotu prirode. Dekorativnim elementima od kovanog željeza upotpunit ćete željeni vizuelni dojam. Nije potrebno trošiti novac na novi namještaj, potrebno je nešto ideja i dobre volje da biste restauracijom starih odbačenih dijelova namještaja dobili upravo ono što vama treba te na taj način uredili zanimljiv i originalan enterijer.

Pazite samo da prostor ne pretrpavate nepotrebnim stvarima. Sve neka bude funkcionalno, skladno i ukusno uređeno. Pronađite staru drvenu škrinju koja će vam poslužiti za odlaganje stvari, a ujedno će poslužiti i kao klub stolić. Starinska drvena škrinja unijet će šarm i uveliko će pridonijeti rustikalnom ugođaju u enterijeru. Tkaninama od prirodnih materijala (pamuk, lan, juta…) unesite dojam topline i dašak starine i romantike.
Odabirom žutih žarulja upotpunit ćete željeni ugođaj. Drvenu kuću za odmor možete urediti i u nordijskom stilu, ako ga volite. Odlučite li se za nordijski stil uređenja, boje u enterijeru neka budu krem bijela, nježno siva i druge pastelne boje te svijetlo drvo (jela i bukva).

Savjeti koje treba slijediti:

  1. Uredite svoju kućicu za odmor inspirirani tradicijom i prirodnim okolišem kako bi vam boravak u njoj bio ugodan i opuštajući te kako biste zaboravili na svakodnevne brige i probleme.
  2. Kamin bi trebao biti neizbježan element u kući za odmor. Postavite ga u sredini kuće kako bi zadovoljio potrebe grijanja. Osim toga, vizuelno će pridonijeti osjećaju topline u enterijeru.
  3. U kući za odmor tepih slobodno možete imati u bilo kojoj prostoriji. Pazite samo da je izrađen od prirodnog materijala, najčešće vune i pamuka. Može biti jednobojni, ili, ipak, s etnouzorcima.
  4. Na prozor, komodu ili stol stavite staru petrolejsku lampu ili debelu svijeću. U spavaćoj sobi stavite mirisne dunje i jabuke na ormare, pa time upotpunite cjelokupni dojam.
  5. U kuhinji objesite vijence od bijelog luka i paprike, izložite glinene posude, lonce i posude od mjedi, te tegle s pripremljenom zimnicom. Time ćete zaokružiti cijelu priču.

A na kraju ono najbitnije, najljepša dekoracija vaše kućice u prirodi je društvo. Porodica, prijatelji, komšije. Uz pozitivne ljude i ispravne stavove, svaki, pa i najveći, problem je rješiv. Zato su bijeg u prirodu, pozitivno razmišljanje, dobar ambijent, prirodni materijali i pozitivno društvo lijek za sve prisutni stres, ubrzani životni tempo i sve kraći  životni vijek.