Jeste li među onima koji se doslovno „ubijaju“ od treninga i raznih dijeta, ali ništa vam ne pomaže? Višak kilograma je i dalje prisutan?

Pa, problem vjerovatno leži u nepropisno odabranom planu prehrane. Naučna istraživanja pokazuju da bi najnovije dijete nužno trebale biti odabrane u skladu s vašim tipom ličnosti.  Dakle, prvo saznajte kakva ste osoba prije nego što krenete u akciju zvanu „izgubiti na težini“.

Nedavno se pokazalo da je skidanje i računanje kalorija apsolutno beskorisno, ako se ne uzime u obzir tip vaše ličnosti. Zato, ako želite izgubiti na težini, prije svega provjerite vrstu ličnosti, a tek nakon toga odaberite ” smjer dijete „

Prema posljednjim naučnim radovima, ličnost igra veliku ulogu u mršavljenja. Stvar je da se jednostavno može pokazati da ste genetski određeni nesposobni da se držite plana prehrane. Tako na početku izdvojite sve svoje slabosti prema kojima onda dalje mozete odredjivati na koji način ćete se hraniti. Primjer, ukoliko ste slabi na čokoladu onda kao zamjensku opciju za slatko jedite onu dijabetičarsku.

Dr. Amen, autor najnovije knjige Način za izgubiti težinu, insistira na tome – kako postoji pet tipova ličnosti koje treba kategorisati u skladu sa odabirom plana prehrane. Prema dr. Amenu, ljudi su podijeljeni u impulzivne, prinudno impulzivne, emocionalne, tužne i uznemirene. Tvrdi da negativne boljke svake skupine trebaju izbjegavati određeni unos hrane i koncentrisati se na druge kako bi izgubili težinu lako.