Zagarantirani gubitak kilaže

Priredila: Ilma Jakubović

Hrono dijeta nastala je u Francuskoj 1986. godine, a tvorcem se smatra francuski ljekar Alain Delabos. Dijeta je kreirana na osnovu veoma preciznih istraživanja fizioloških i biohemijskih procesa u ljudskom organizmu, tako da nemate straha da možete ugroziti svoje zdravlje.

 Šta jesti?

Njen cilj je da uspostavi normalan metabolizam, da naučimo da nije svaka hrana za svaki dio dana i, naravno, da izgubimo suvišne kilograme, te promijenimo navike u ishrani. Ne morate se zamarati količinom hrane i kalorijama zato što se u ovoj posebnoj ishrani obraća pažnja na kombiniranje hrane i vrijeme obroka.

Osnovno pravilo je da vremenska linija između obroka mora biti najmanje četiri i maksimalno šest sati, a idealni interval između obroka trebao bi biti pet sati. Za doručak možete jesti ugljikohidrate, bjelančevine i masti, a pšenicu i kukuruz bi trebali izbjegavati. Peciva je preporučeno jeste, ali vodite računa da budu od ječmenog, heljdinog, zobenog, speltinog, raževog ili nekog drugog integralnog brašna. Također, možete jesti i mesne proizvode, ali morate biti sigurni da su domaći i bez ikakvih aditiva. Za ručak, savjetuju stručnjaci, trebate konzumirati više proteinske hrane, kao što je teletina, janjetina, govedina, bez ugljikohidrata ili hljeba. Ako želite konzumirati ugljikohidrate, onda jedite više povrća, ali svakako u svakodnevnu ishranu trebate uključiti svježe salate i povrće. Za večeru trebate konzumirati hranu bogatu proteinima, kao što su pileća prsa ili riba. Ponekad u svoju salatu možete dodati sir, ali to je vrijeme kada više niste u procesu mršavljenja.

Slatkiše i voće trebate izbjegavati, ali ako baš ne možete da odolite, najbolji izbor je tamna čokolada s najmanje 70% kakaa, te suho voće poput smokve i šljive. Namirnice koje ne biste trebali konzumirati kada dođete do željene kilaže su mlijeko, šećer, bijelo brašno, kao i jogurt koji često sadrži skrob.

Restrikcija – minimalno 28 dana

Restrikcija je period detoksikacije organizma i gubljenje kilograma može trajati u zavisnosti od toga koliko je vama vremena potrebno da izgubite višak kilograma. U hrono dijeti, restrikcija je njen izuzetno važan dio. Ovaj segment se odnosi na one koji žele da skinu višak kilograma, a ne na one koji jednostavno žele, radi dobrog zdravlja organizma, da im hrono ishrana postane način života. Period restrikcije traje minimalno 28 dana, a ukoliko željeni rezultat postignete ranije, restrikciju možete prekinuti. S druge strane, kod nekoga restriktivni period može trajati i preko godinu dana, ukoliko je potrebno skinuti veći broj kilograma.

Jelovnik rađen za prosječnu visinu – oko 175 cm

Doručak:

  • 2 kriške hljeba
  • 10g putera ili jedna supena kašika maslinovog ulja
  • Oko 100g sira
  • Kafa ili čaj bez šećera

Ručak:

  • 200 g crvenog mesa, ili 250 g bijelog mesa, ili 215 g delikatesnog mesa, ili 3-4 jaja (jaja u hrono dijeti možete jesti samo jednom sedmično)
  • prilog: riža, tjestenina (količina je 4 supene kašike).

Večera:

  • 280 g ribe
  • povrće (maksimalna mjera je 4 supene kašike).

Dozvoljeni slatkiši su crna čokolada, orašasti plodovi, voće, sušeno voće ili čisti sok od narandže.