Emina Smaka: Maštam da budem stilistica Tildi Swinton

“Ono što nosiš način je na koji predstavljaš sebe svijetu, posebno danas, kada su ljudski kontakti tako brzi. Moda je instant jezik.” Ove riječi koje potpisuje čuvena modna dizajnerica Miuccia Prada dočaravaju važnost odjeće, koja možda ne čini čovjeka, ali mnogo odaje o njemu. Odjećom šaljemo poruku, izražavamo stav, kreiramo emocije, plijenimo pažnju, postižemo željeni efekat. Moć komunikacije odjećom nerijetko se nalazi u magičnim rukama stilista, koji svojim modnim znanjem vizuelno komuniciraju brendove za koje rade, a bez njih bi i život slavnih bio teško zamisliv. Osmišljavanjem stylinga posljednjih godina zapaženo se bavi i Emina Smaka.

Dobar glas se širi

Vi ste uvijek željeli pripadati modnoj industriji. Tražili ste se u različitim ulogama, sve dok niste shvatili da je styling područje na kojem se potpuno možete izraziti. Šta Vaša styling priča treba da komunicira?

– Rekla bih da je sve počelo u osnovnoj školi, gdje se rađa moj interes za modni dizajn. Već u srednjoj pokrećem svoj blog pod nazivom Hena, koji i danas negdje postoji. Blog je za mene bio odlična platforma za diskusije s drugim ljudima o outfitima i modi općenito. Putem njega sam upoznala mnogo ljudi s kojima sarađujem i danas, posebno fotografima. Moram priznati da sam uz pomoć mojih dragih prijatelja, fotografa, uplovila u posao stiliste. Kada radim u nekim, nazovimo ih, idealnim uslovima, koji mi pružaju potpunu slobodu, onda je moja stajling priča, definitivno, priča o slobodi modnog izražavanja.

O čemu smo razgovarali s Eminom, pročitajte u printanom izdanju Ladies In magazina.