Azra Dedić je učinila ponosnim, ne samo stanovnike svog rodnog Bihaća, nego i sve Bosance i Hercegovce. Ova 25-godišnja djevojka osvojila je zlatnu medalju na Evropskom prvenstvu u njemačkom gradu Kölnu u ID judu u kategoriji do 70 kg. Za Azru nema prepreka! Osim što briljira u sportu, ušla je u historiju BiH kao prva uposlena osoba s Down sindromom

Piše: Indira Delić

Bišćanka Azra Dedić, članica Judo kluba Una, uspješna je judistkinja više od 10 godina. Priznanja, diploma, nagrada i medalja ne nedostaje na njenim policama u porodičnoj kući. No, kruna dugogodišnjeg rada je zlatna medalja osvojena na nedavno održanom Evropskom prvenstvu u njemačkom gradu Kölnu u ID judu u kategoriji do 70 kg.

Foto: Muamer Kolar

Trening bez privilegija

Porodicu Dedić naša ekipa upoznala je tokom njihove posjete Sarajevu. Ramzija i Husein Dedić, ponosni Azrini roditelji, sa sjajem u očima govore o uspjehu svog djeteta, ističući da je rezultat svega veliki rad, redovni treninzi i dosta odricanja.

– Kako bi pospješili Azrinu socijalizaciju suprug i ja smo je odlučili uključiti u neki sport. Upoznali smo trenera Judo kluba Una, Fikreta Bečića, koji nam je rekao da Azra ima smisla za borilačke vještine. Trenirala je s ostalom djecom bez ikakvih privilegija. Svakim novim treningom bila je sve bolja i bolja. Polagala je za pojaseve, te je došla do majstorskog zvanja. Njen klub se, zaista, može nazvati pravom inkluzivnom sredinom. Ravnopravna je s ostalim, a sve to zahvaljujući treneru i kolegama iz kluba, gdje svi dišu kao jedno biće. Od ovog kluba mnogi mogu vidjeti šta je to prava inkluzija – govori Ramzija.

Imam odlične kolege

Azra kaže da je veoma sretna što je osvojila zlatnu medalju u ID judu u kategoriji do 70 kg. Iscrpni treninzi, rad, trud i velika borba doveli su je na tron.

– Veoma sam sretna zbog uspjeha koji sam ostvarila. Bilo je dosta odricanja kako bih došla do zacrtanog cilja. Drago mi je što mi svi čestitaju i što su ponosni na mene.

Azra je prva osoba s Down sindromom koja je ostvarila pravo na rad. Zaposlena je u kompaniji cm u Bihaću.

– Divno mi je na poslu. Moje kolege su super. Radim od osam do tri, uređujem police, slažem robu, stavljam akcijske cijene, pomažem kupcima pri odabiru proizvoda… Zahvalna sam vlasniku kompanije cm koji mi je omogućio da radim i dao mi priliku da se osjetim vrijednom kao i ostali – priča nam Azra, na čije riječi se nadovezuje i njena majka Ramzija.

– Mislim da bi i druge kompanije trebale slijediti primjer cm-a, gdje su Azru prihvatili kao ravnopravnu radnicu. Tu vlada inkluzija u pravom smislu. Kompletan kolektiv je imao razumijevanja za Azrine izostanke tokom takmičenja.

U narednom periodu Azra će uzeti učešće na još jednom takmičenju koje će se održati u Italiji.

Majčin instinkt i ljubav

– Roditelji imaju obavezu pružiti djeci sve ono što je u njihovoj moći. Suprug i ja smo vidjeli koliko je Azra vrijedna, hrabra i uporna, pa smo je podržali u svakom smislu. Azru tretiram isto kao i starije dijete, koje nema zdravstvenih poteškoća. Ukoliko se nekoj majci desi situacija slična našoj, poručujem da se za svoje dijete bori majčinim instinktom i velikom ljubavlju. Tada možete sve, vjerujte mi – kaže Ramzija Dedić, Azrina majka.

 

 Susret s Marijom Šerifović

– Upoznavši Mariju Šerifović moja životna želja je ispunjena. Mnogo mi znači njena podrška, čestitka i savjeti. Ma, iskreno ne mogu da nađem riječi kojim bih opisala tu divnu umjetnicu – kroz osmijeh govori Azra.