Ko očekuje goste za Novu godinu može se inspirirati našim jelovnikom koji će vas odvesti na nezaboravno kulinarsko putovanje

Merima Omerašević važi za pionirku u pravljenju sirovih poslastica u našoj zemlji. Njeni s mnogo mašte pripremljeni deserti i slana jela osvajaju mnoštvom okusa i nesvakidašnjim izgledom.

Instagram: Rawfoodism

Facebook: Mima’s vegan bakery

Predjelo

 Quinoa salata s dressingom od limuna

Sastojci:

1/3 šolje quinoe

1 šolja zeleniša po želji

1/3 šolje oraha

1/3 šolje crvene paprike

1/3 šolje paradajza

2 kašike grožđica

2 kašike kapara

1 kašičica soli

1/3 šolje limuna

1/3 šolje maslinovog ulja

1 kašika usitnjenog bijelog luka.

Priprema

Quinou oprati i kuhati u slanoj vodi 10-15 minuta na srednje jakoj vatri, dok ne upije svu tečnost. Povrće usitniti. Za dressing: pomiješati maslinovo ulje, cijeđeni limun, so, biber i bijeli luk, te ostaviti da odstoji. Quinou pomiješati s povrćem, dodati grožđice i orahe, te pri serviranju posuti dressingom.

Glavno jelo

FALAFEL

Sastojci:

3.5 šolje sirove leblebije

1 crveni luk

2 čehna bijelog luka

5 kašika sjeckanog peršuna

2 kašike brašna od leblebija (može i bilo koje drugo koje koristite)

2 kašičice soli

2 kašičice kima

2 kašičice korijandera

1 kašičica bibera

1 kasičica paprike

ulje za prženje ili pek-papir za pečenje.

Priprema

Leblebije potopiti u vodi preko noći. Ocijediti ih i procesuirati u blenderu zajedno sa crvenim i bijelim lukom, te peršunom i začinima, sve dok se ne sjedini sve. Ostaviti sat vremena u frižideru. Formirati kuglice, uvaljati u brašno, te pržiti na ulju ili peći u rerni na pek-papiru dok ne postanu zlatne boje.

Servirati uz humus ili neki sos po želji.

Desert

Kuglice s čokoladom

Sastojci:

1/2 šolja orašida (orasi i bademi)

1/2 šolje sitnog kokosa

1 šolja hurmi

1 banana

1 kašičica burbon vanilije

1/2 šolje kakaa i usitnjene crne čokolade (sa što većim postotkom kakaa)

prstohvat soli.

Priprema

Hurme potopiti u toploj vodi pola sata. Usitniti u blenderu orašide, te dodati hurme i ponovo procesuirati dok se ne sjedine. Dodati bananu i vaniliju, te ponovo procesuirati dok ne postane kompaktna smjesa. Na kraju dodati so i kakao, čokoladu, te još malo blendirati sve skupa. Formirati kuglice i svaku uvaljati u kokos.

 Piće

Cocktail od đumbira i limete

Sirup od đumbira:

30g oguljenog đumbira

1 šolja prokuhane vode

1/2 solje kokosovog šećera.

Ostali sastojci:

1 kašika cijeđene limete

2 kašike sirupa od đumbira

1 šolja mineralne vode.

Priprema

 Sirup

Prokuhati vodu, đumbir oguliti na trakice, te dodati u vodu. Kuhati ga 10 minuta. Iscijediti kroz cjediljku tečnost. Dodati šećer i miješati dok se ne otopi.

Serviranje pića: veću čašu napuniti ledom, dodati 1 kašiku cijeđene limete, te 2 kašike sirupa od đumbira i 1 šolju mineralne vode. Promiješati i piti