“Neka se nazdravi iz najfinijih čaša, jer okupljanje porodice je najsvečaniji i najvažniji trenutak u godini”

Piše: Elma Rahmanović, dipl. ing. arh.

“BIRO 387” Sarajevo

Svaki praznik ima svoje čari, ali su nam svima ovi novogodišnji nekako posebni. Svi imamo u planu sumiranje rezultata, zbrajanje uspjeha i poraza, planove za nove poslovne i privatne projekte. U decembru se svi radujemo Novoj godini, veselju i radosti koje ona predstavlja za većinu. Decembar je tradicionalno mjesec kada se praznični duh uvlači u naše gradove i domove, što popratimo prikladnim dekorima, kojima težimo stvaranju atmosfere radosti, topline, zajedništva… Svake godine na početku decembra odaberem novi stil uređenja stana novogodišnjim dekoracijama, pa onda cijeli mjesec obilazim prodavnice i već godinama shvatam da me to raduje. Sve je nekako posebno, blještavo, veselo.

Već godinama stan dekoriram uz pomoć i savjete mojih kćerki, koje se ukrašavanju raduju još više nego ja. Prvo saslušam njihove ideje, pa onda skupa osmislimo ukrase, koje nekada kupimo, a nekad i same napravimo. To, naravno, može da bude odličan povod da i vi slobodno vrijeme provedete kreativno sa svojom djecom, sestrom, prijateljima… Organizirajte tematsku večer, pa uz čaj i keksiće napravite dobar ugođaj za sve. Vjerujte, osjećat ćete se bolje.

Nema pravila prilikom ukrašavanja doma, jedino je bitno da se u njemu dobro osjećate. Možete se igrati samo s dvije boje ili napraviti pravo malo šareno carstvo. Obično za Novu godinu svi preferiraju crvene, srebrene i zlatne ukrase. Podjednako lijepo može da izgleda dekoracija u tirkiz plavoj ili zelenoj boji sa zlatnim detaljima. Savjetujem da svake godine, bar za onaj prvi ručak poslije slavlja, kada bi trebalo svi da se okupite na ručku, povedete računa i o izgledu stola za ručavanje.

Neka to bude prilika da iz sehare izvučete najljepši pribor za jelo, serviran na stolnjaku koji čuvate samo za posebne prilike. Neka se nazdravi iz najfinijih čaša, jer okupljanje porodice je najsvečaniji i najvažniji trenutak u godini. Zajednički planovi i želje neka vam budu prioritet u realizaciji svih projekata, jer svi zaboravljamo koliko danas brzo živimo, koliko brzo prođe dan, sedmica, mjesec.

Novogodišnji praznici ne mogu da prođu ni bez svjećica koje krase i osvjetljavaju vaš dom. Boja, veličina i oblika ima za svačiji ukus. Svjećice ili lampice najčešće koristim za detalje poput osvjetljenja prozorskih okvira, za ukrašavanje ramova slika, fotografija, no, možete ih postaviti i u praznu teglu napunjenu vještačkim snijegom kako biste dobili zimski pejzaž. Idealne su također za diskretno osvjetljenje vjenčića ili poklona.

Šišarke su odlične za dekoraciju i mogu se naći u različitim veličinama. Možete ih postaviti na policu, jer su same po sebi interesantne, mogu služiti i kao ukras za jelku ukoliko ih ofarbate, a mogu se koristiti kao ukras u nekoj staklenoj posudi. Šišarke je najbolje ofarbati sprejom zbog neravnih površina. Igrajte se!

Novogodišnje čestitke su, također, još jedan zaboravljeni praznični detalj. Ako ih izložite kao ukras, možda nekoga inspirirate na ponovno slanje.

Na većem tanjiru ili poslužavniku poredajte svijeće različitih veličina. Možete ih ukrasiti satenskim trakama.

Praznično raspoloženje evocirajte uspomenama. Napravite kolaž od fotografija s prethodnih novogodišnjih dočeka, rođendanskih slavlja i ostalih prijateljskih i porodičnih okupljanja.

Svežite pet ili šest štapića cimeta u snop pomoću crvene trake. Postavite ih u zdjelice ili na police, prostorija će mirisati svečano.

Nekoliko zdjelica ili vaza napunite šarenim slatkišima, orašastim plodovima, kukuruzom i pšenicom.

Ukrašavati dom ne trebate zbog drugih i za druge. Ukrasite ga zbog sebe! Obilježite sitnicama sve uspjehe u toku godine. Nagradite sebe lijepim ambijentom u kojem možete uživati s porodicom, ali i sami.

Sretni vam praznici!