Izabrati dobru hranu sastavni je dio brige o sebi. Iako se primarno fokusiramo na to kakvog je okusa, hrana koju unosimo treba svojim nutritivnim vrijednostima doprinijeti boljem funkcioniranju organizma. Što se bolje hranimo, imat ćemo više energije i bit ćemo boljeg raspoloženja

Merima Omerašević važi za pionirku u pravljenju sirovih poslastica u našoj zemlji. Njeni s mnogo mašte pripremljeni deserti i slana jela osvajaju mnoštvom okusa i nesvakidašnjim izgledom.

Instagram: Rawfoodism

Facebook: Mima’s vegan bakery

Kaša sa kurkumom i toplim bobičastim voćem

Sastojci (za 2 porcije):

1/2 šolje prosa

1 šolja vode

2/3 šolje biljnog mlijeka

1 kašičica kurkume u prahu

prstohvat crnog bibera

1 kašičica otopljenog kokosovog ulja

Za toplo bobičasto voće:

100g malina i borovnice

1 kašika javorovog sirupa

1/2 kašičice vanilije

Priprema

Kuhate proso i vodu oko 5 minuta dok ne ispari sva tekućina. Dodati mlijeko, kurkumu, biber i kokosovo ulje, te kuhati dok se smjesa ne ujednači i zgusne.

Za toplo bobičasto voće jednostavno sve sastojke skupa zagrijati dok voće ne omekša. Servirati preko kaše, dodati eventualno malo kokosovog jogurta i sjeckanih orašida.

Rižoto

Sastojci:

1 šolja riže

1 kašika kokosovog ulja

1 čehno bijelog luka

1 glavica crvenog luka.

Za sos:

1 čili papričica

1 hurma

1/2 kašičice soli

komadić rendanog đumbira

1 čehno bijelog luka

1 paradajz

1/2 crvene paprike

1 kašika jabučnog ocata

malo cijeđenog limuna

1/4 šolje maslinovog ulja.

Za serviranje:

susam

avokado

razno povrće po želji.

Priprema

Rižu skuhati prema uputama na pakovanju. Crveni i bijeli luk ispržiti na kokosovom ulju, te tome dodati rižu. Potom pržiti dok ne dobije zlatnu boju.

Sastojke za sos skupa blendirati. Pri serviranju posuti po riži sos i susam, te redati povrće.

Pesto od bundevinih sjemenki

Sastojci:

1 šolja maslinovog ulja

1 šolja sjemenki bundeve

šaka bosiljka

1 čehno bijelog luka

1/2 kašičice soli i bibera.

Priprema

Sve sastojke skupa blendirati.

U frižideru može stajati do dvije sedmice.

Salata od pečene tikve i avokada

Sastojci:

maslinovo ulje

so i biber

1/2 hokaido tikve

šaka špinata

1 avokado

šaka sjemenki bundeve

bobice nara.

Dressing:

maslinovo ulje

jabučni ocat

senf

so i biber

čili.

Priprema

Tikvu narezati na kockice, posuti maslinovim ulje, dodati so i biber, te peći 20 minuta na 240 °C.

Sastojke za dressing blendirati skupa (količinu prilagoditi po želji).

Pomiješati sve sastojke u salatu. Za bolji okus sjemenke bundeve tostirati 3-4 minute i posuti po salati.