Prošlo je 25 godina od odlaska Emele Burdžović na audiciju za jednu dječiju emisiju. Malo nećkanja, premišljanja i komšinicinog nagovaranja doveli su je do odluke da, ipak, ode i okuša svoju sreću pred kamerama. Danas ova dama iza sebe ima uspješnu karijeru. Producentica, urednica i prezenterka je na N1 televiziji. U studiju u kojem svakodnevno pozdravlja gledatelje ugostila je i ekipu Ladies Ina

Piše: Indira Delić; foto: Muamer Kolar

U našoj zemlji nemila dešavanja prouzrokovana ratnim dejstvima uveliko su trajala. Prilike za poslovnim izazovima bile su skoro pa nemoguće, no ne i za Emelu Burdžović, danas jedno od najutjecajnijih TV lica u našoj zemlji. Bez dlake je na jeziku, odgovorna i ovisna o svom poslu, istinitoj i pravovremenoj informaciji.

Jedine farmerke

Naša sagovornica, u to vrijeme djevojčica s nepunih 14 godina, sasvim slučajnim pozivom žene iz komšiluka, koja je u to vrijeme bila organizatorica programa na nekadašnjoj BHTV, otišla je na audiciju za voditeljicu jedne dječije emisije.

– Otišla sam u jedinim farmerkama koje sam tada imala, pomalo bez volje, s velikom bubuljicom na licu, prošla nekako i ostala u Redakciji programa za djecu i mlade. Sada se znam našaliti da mi je rat pomogao, jer ko zna da su bila normalna vremena da li bi me i primili – kroz smijeh se prisjetila Emela.

Danas ova dama obnaša ulogu producentice, urednice i voditeljice nekoliko projekata na N1 televiziji. Rado je gledamo u Danu uživo i Večernjem studiju. Kroz njene emisije prodefilirale su najutjecajnije ličnosti iz zemlje i regiona.

Nakon godina dječijeg, revijalnog ili programa iz kulture početi se baviti informativnim programom predstavlja veliki zalogaj i izazov. Nadam se da sam mu donekle odgovorila – govori Emela, na koju je poseban lični i profesionalni utjecaj imao odlazak na novinarski zadatak u Srebrenicu s kolegom Zvonkom Komšićem.

– To je više od zadatka, jednostavno više od svega!

Zadovoljstvo kao sreća

Emelin radni dan počinje s telefonom, porukama, pozivima koje upućuje potencijalnim gostima. Kolegiji, sastanci, pripreme… njena su svakodnevnica.

U svakom poslu ima loših, teških dana – svi se propitujemo. Sigurno da je sve dosta lakše kada osjećate da ste na pravom mjestu privatno i poslovno. Tada veći dio vremena možete osjećati zadovoljstvo. I to je zapravo sreća – istakla je i dodala da u njenom kolektivu ne nedostaje solidarnosti.

– Nisam baš sigurna koliko se solidarnost inače primjenjuje u praksi, što je suština. Život je surov, brz, stvoren je narativ da smo svi zamjenjivi i onda čovjek možda i može razumjeti zašto solidarnost izostaje. Solidarnost uopće, ne samo ženska. Razumjeti, ali nikako opravdati. Ipak, mislim da solidarnost dugoročno donosi i individualno i opće dobro. Imam sreću što na mom radnom mjestu među kolegicama ona postoji. A i privatni život me pomazio po tom pitanju.

 Pobornica ljudskih prava

Ljudi su osjetljivi i niko ne želi biti kritiziran. No, kritika je neizbježan dio života. Ako reagiramo pravilno na nju i uvažimo je – možemo zaista napredovati. Naša sagovornica kroz smijeh priča o kritici.

– Ako pitate mene, reći ću da kritiku prihvatam super, drugi će reći sasvim suprotno (smijeh). Mogla bih i bolje. Najkritičnija sam prema samoj sebi, nikad dovoljno dobra.

Emela kaže da joj je teško odvojiti posao od privatnog života. Teme kojima se bavi u emisijama su teme života svih ljudi. No, njena kćerkica Nađa je najveća nagrada koju je mogla dobiti. U odgoju mezimice najbitnije su joj ljubav i iskrenost. Sve drugo se nadoknadi ili jednostavno nije toliko važno, tvrdi ona.

Poznato je da je Emela i velika pobornica ljudskih prava. Često se odaziva humanitarnim akcijama svih vrsta.

– To je moja obaveza. Trebala bi biti svih nas. Nije važno da li mene ispunjava, nadam se da ispuni bar ponekog oko mene. Za mene je život bez empatije, bez angažmana za čovjeka, promašen život – ističe Emela, koja je veoma zadovoljna svojim trenutnim poslovnim angažmanima u medijskoj kući u kojoj je zaposlena.

– Moguće su modifikacije postojećih angažmana, što priželjkujem. Možda da ponekad stavim bokserske rukavice (smijeh). Nikakvi veliki zaokreti. Na pravom sam mjestu.

 Ponovo zaljubljena

– Partner me osvojio ljubavlju i iskrenošću. Strpljenjem sa mnom ovakvom nepredvidivom, a moram priznati da je i duhovit.

 Riskirajte!

– Uspjeh je relativna stvar. Ostvarenje onoga što smo zamislili za sebe, svako ponaosob. Za ono što sebi priželjkujem rizik je neophodan i veoma sam mu sklona. Riskirajući možete nastradati, izgubiti, ali bez njega teško doživjeti neke neopisive osjećaje i steći nevjerovatna saznanja i iskustva. Ako to želite, riskirajte!