Godine prijateljstva iznjedrili su ljubavnu vezu prožetu razumijevanjem, poštovanjem i velikim emocijama. Amra Ibrahimović i Ammar Švrakić u emotivnoj su vezi tri i po godine. Svojom ljubavlju srušili su brojne predrasude, one o partnerima zaposlenim u istoj kompaniji, a i patrijarhalnom viđenju veze u kojoj muškarac treba biti starije od žene

 Piše: Indira Delić; foto: Muamer Kolar

Amra Ibrahimović i Ammar Švrakić radili su zajedno na televiziji Hayat. Godine prijateljstva prerasle su u ljubav, a čvrst stub uzajamnog poštovanja i požrtvovanosti izgradili su u zajedničkom ljubavnom gnijezdu u jednom sarajevskom naselju. Ništa im na tom putu nije predstavljalo prepreku, pa ni razlika u godinama, jer je u BiH, mora se priznati, još uvijek posebnost kada je u vezi žena starija od muškarca.

Zlatanova mama

Nakon decenije angažmana na televiziji Hayat Amra je voditeljski i urednički posao ostavila po strani, te sada obnaša funkciju savjetnice za medije u Općini Novi Grad. Majka je petogodišnjeg sina Zlatana, zaljubljenica u adrenalinske sportove i ponosna vlasnica dvije mace, papagaja i nekoliko akvarijumskih ribica.

Njen partner Ammar Švrakić menadžer je digitalnih medija na Hayatu, ali i voditelj emisije WOW Hp show. Zaljubljenik je u sport, nekadašnji rukometaš i veliki navijač FK Sarajeva. I on voli životinje, a prava manija mu je planina, posebno Bjelašnica.

– Naša ljubavna priča rodila se na Hayatu. Dugo smo dijelili istu redakciju, da bi nakon godina zajedničkog rada spoznali da gajimo iskrene emocije koje nisu prijateljske prirode. Iako mlađi, moram priznati da je on imao presudnu ulogu u zasnivanju naše veze. Dječačkog je srca i duše, ali zaista posvećen stvarima za koje se istinski opredijeli. Tako je bilo i s nama. Naša veza rodila se brzo, ali odnos koji imamo razvijao se polako s velikim akcentom na iskrenu emociju, poštovanje i kompromis – kaže Amra, dodajući da ju je Ammar osvojio dobrotom, razigranošću i odgojem.

– Ammar je neko ko zna za red, istinske životne vrijednosti. Volim reći da je on muškarac starog kova. Bez obzira na godine i posao kojim se bavimo, on još uvijek voli mir, uvažava starije, brine o djeci, poštuje porodicu, dom i srcem pristupa životu.

 Beskrajna ljubav

Naša sagovornica kod svog životnog saputnika posebno cijeni jednostavnost i to što je veoma emotivan. Jednostavno, on zna voljeti na pravi način.

– Ammar ne krije emociju i konstantno ulaže u odnos. Također, veoma jednostavno gleda na život. Dok je kod mene dva plus dva jednako četiri, s tendencijom da postane pet, ako se poklopi nekoliko stotina parametara, Ammar ostaje na tome da je četiri i da drugačije ne može i ne treba biti. On me je naučio da život posmatram kroz jednostavnije naočale, jer mnogo analiziram i bez potrebe tražim pozadinu svakoj priči. To su zaista stvari koje iznimno poštujem i koje moj, naš, život čine lagodnijim.

Jedna poznata psihoterapeutkinja ističe da su ženama privlačni mlađi muškarci, jer su fleksibilniji, opušteniji, spontaniji, dok su muškarcima privlačne žene starije od njih, jer za razliku od većine mlađih znaju šta žele, imaju veće samopouzdanje i poslovno su ostvarene.

– Nekoliko godina razlike između nas često je naš light motiv za šale i pošalice. Iskreno, nismo imali problem s razlikom, ali lagala bih kada ne bih rekla da su mi nekoliko puta “prijatelji” znali pristupati riječima: “Šta će ti on, mlad je i nezreo” i slično tome. Vjerujem da je i on imao istih “emotivnih nasrtaja” s druge strane. No, mi smo tu okolnost potpuno zanemarili i dobili mnogo zauzvrat. Žene su inače mnogo zrelije u odnosu na jači spol, a Ammar veoma mudro koristi moju zrelost, moje ozbiljnije shvatanje života. Čak i u ovom segmentu naše troipogodišnje veze pronašli smo kompromis. On razbija moju ozbiljnost, a ja uozbiljujem njegove dječačke izazove i time pravimo jedinstven spoj – ponosno će Amra o svom Ammaru na kraju našeg razgovora.