Nina Kremenović, Lejla Hadžiabdić i Emina Adilagić Gačan bile su učesnice nedavno održanog Dell Technologies Foruma. Njihova sesija se bavila rodnom ravnopravnosti u svijetu tehnologije pokazavši još uvijek dominaciju muškaraca. Za Ladies In govore o svojim iskustvima u moćnoj IT industriji

Piše: Elma Zećo

Nina Kremenović, PR menadžerica kompanije Lanaco 

 Nikada nisam prestala učiti

 “Fokus djelovanja usmjerila sam na osnaživanje mladih da se oprobaju u tehnologijama budućnosti”

– Posljednjih godina broj žena u naučnim i inžinjerskim oblastima na rukovodećim pozicijama raste, ali, ipak, muškarci i dalje imaju dominantnu ulogu u ovim zanimanjima. Međutim, trebamo svi biti svjesni da se radi o sektoru koji ima veliku tendenciju rasta, te da u njemu ima mjesta za žene različitih obrazovnih profila koje žele postati dio tehnološkog svijeta. Okupljene su oko zajedničkog cilja, a to je isporuka vrijednosti određenog tehnološkog rješenja namijenjenog različitim vertikalama biznisa – kaže Nina Kremenović, čija su uža oblast marketing i mediji, odnosno, kombinirani studiji iz oblasti ekonomije i društvenih nauka. U tu eru života uplovila je sa sedamnaest godina završivši banjalučku gimnaziju. Tada je odlučila obrazovati se u inostranstvu otkrivajući nove šanse i mogućnosti kako bi postala konkurentna u globalnoj tržišnoj areni. Nikada nije prestala učiti.

– Gradeći svoju karijeru uvijek me je motivisalo da povežem specifična znanja iz oblasti komunikacija i marketinga sa zahtjevima IT tržišta, te je kao rezultat ovih napora nastala najveća multivendorska IT konferencija u BiH pod nazivom Tech hosted by Lanaco. U oktobru ove godine nas očekuje peto izdanje konferencije, gdje sve učesnike očekuju noviteti iz oblasti IoT, Security te Artificial Intelligence – najavljuje Nina.

Kamp mladih programera

U želji da pruži maksimalan doprinos zajednici prošle godine je osnovala Udruženje Explore2Be, koje pruža podršku ženama, njihovim porodicama i stanovnicima ruralnog područja kako na privatnom, tako i na poslovnom planu.

– Fokus djelovanja usmjerila sam na osnaživanje mladih da se oprobaju u tehnologijama budućnosti. Udruženje nastavlja unapređivati projekat “Kamp mladih programera”, koji omogućava povećanje zainteresovanosti i potencijala IKT stručnjaka kroz sveobuhvatnu konstrukciju vannastavnog obrazovanja u ovoj oblasti, kao i buđenje svijesti o potrebi za IT kadrom. Veoma sam ponosna što se svake godine sve više dječaka i djevojčica interesuje za kamp.

Posao koji Nina obavlja dinamičan je i turbulentan, stoga je svaki dan prilika za savladavanje novih izazova. Budućnost će očigledno biti još uzbudljivija donoseći rješenja koja će mijenjati svakodnevni način života ljudi širom planete.

– Želim nastaviti davati svoj doprinos u kompaniji Lanaco, koja je od samih početaka jedan od pionira u našoj zemlji na polju noviteta informacionih tehnologija. Istovremeno, velika mi je želja da svoja znanja kontinuirano dijelim i sa širom zajednicom. U narednom periodu u okviru Explore2Be planiran je intenziviran angažman kroz razvojne programe koji će prvenstveno ženama pomoći da razviju biznise.

 Lejla Hadžiabdić, business partner development menadžerica u Microsoftu

Tehnologijom mijenjamo svijet

“Želimo potaknuti i educirati žensku populaciju da se u većoj mjeri odlučuje za zanimanja u ICT-u”

– Microsoft provodi niz programa kako bi osigurao ravnopravnu zastupljenost žena u svojim strukturama. Danas imamo veliki broj žena na rukovodećim pozicijama u kompaniji. Pored toga radimo aktivno i na poticanju mladih žena i djevojčica da biraju STEM područja za dalje obrazovanje. DigiGirlz je dio globalne Microsoftove inicijative YouthSpark, kojom podučavamo mlade o računarstvu, trendovima, kreiranju vlastitih poduzetničkih projekata, a do sada je njome obuhvaćeno više od 300 miliona mladih širom svijeta. Želimo potaknuti i educirati žensku populaciju da se u većoj mjeri odlučuje za zanimanja u ICT-u. Cilj nam je razbiti stereotipe da su ICT i tehnologija općenito muško područje. Smatram da različitost u poslovanju obogaćuje i firme i zajednice u kojima oni posluju. Microsoft je stoga usredotočen na privlačenje, zapošljavanje i zadržavanje ženske populacije u ICT-u – kaže Lejla Hadžiabdić, čiji je obrazovni put bio drugačiji u odnosu na današnju profesiju. Kada je trebala donijeti odluku šta studirati već je radila u Uredu Visokog predstavnika u BiH, pa joj se izbor političkih nauka tada učinio logičnim. Škola joj je dala širinu, naučila je sagledavati probleme i promišljati o njima iz različitih uglova. Poslovni put će je kasnije odvesti u drugom pravcu, ali i kada je birala magistarski opet se odlučila za političke nauke i diplomatiju. Zanimalo ju je to na ličnom nivou, iako je mnogo toga itekako primjenjivo i u biznisu.

 14 godina u Microsoftu

Svaki izlazak iz zone komfora Lejla doživljava kao prijelomni trenutak u karijeri. U Microsoftu je počela raditi prije 14 godina kao prvi uposlenik zajedno s direktoricom. Bavila se marketingom i prodajom, zaštitom prava intelektualne svojine, vodila je prodajne timove, dok danas radi kao business partner development menadžerica za globalne partnere u Centralnoj i Istočnoj Evropi.

– Moj posao mi daje priliku da svakodnevno radim s različitim ljudima, da upoznajem nove ljude, putujem i učim o drugačijim kulturama i navikama. Pored toga, posebno me čini sretnom kad vidim kako zajedno sa svojim partnerima mijenjamo svijet koristeći tehnologiju. Lijepo je osvrnuti se i vidjeti sretne korisnike i partnere kojima ste zajedno sa svojim kolegama pomogli u njihovom poslovanju.

U budućnosti priželjkuje rad na projektima koji će joj osigurati nova znanja, iskustva i natjerati je da se malo i pomuči. Također, dijeljenje iskustva s drugima, pružanje pomoći u razvoju i napredovanju u poslu.

Emina Adilagić-Gačan, voditeljica Odjela ljudskih potencijala u Symphonyju

 Generacija Z donosi bolju budućnost

 “IT industrija je, čini mi se, odlična startna pozicija za donošenje promjena i u drugim industrijama”

– Živimo u vremenu kada IT industrija najviše inovira i donosi najviše izazova. Osim fokusa na rezultat i doprinos, svi sporedni faktori, pa i taj da li muškarac ili žena kreira rezultat, postali su nevažni. Istina je da je u IT svijetu i kod nas i na globalnom nivou još uvijek značajno manje žena nego muškaraca. Uzrok tome leži u mnogim faktorima. Ipak, generacija Z, koja je ove godine ušla u poslovni svijet, a u kojoj već preko 50% djevojaka starijih od 15 godina zna da programira, tu je da promijeni statistike. IT industrija je, čini mi se, odlična startna pozicija za donošenje promjena i u drugim industrijama – kaže Emina Adilagić-Gačan, magistrica psihologije, koja je za izgradnju karijere izabrala spoj psihologije i poslovnog okruženja. Master tezu vezala je za organizacijsku psihologiju u domenu koje svoju karijeru počinje graditi po završetku studija u jednoj marketinškoj agenciji.

Globalni tim

Odjel ljudskih resursa u jednoj naftnoj kompaniji bio je poslovna stanica prije nego što će se pridružiti kolektivu Symphonyja. Od tada je prošlo nešto više od četiri godine.

– U ovom periodu izgradili smo jak globalni tim, koji danas broji oko 250 kolegica i kolega na sedam različitih lokacija. Može zvučati kao kliše, ali svi smo svjesni da uspjeh svake kompanije čine njeni ljudi. Biti u prilici da svoju ekspertizu iskoristim tako da s jedne strane spojim dobre poslovne prilike i ljude koji će od tih prilika napraviti vrijednost, i da i njima i kompaniji pomognem na tom putu izuzetno je motivirajuće za mene. Posebna je čar graditi nešto od početka. Danas sam veoma ponosna na činjenicu da smo u Symphonyju u posljednjim godinama izgradili nekoliko novih hubova u regiji. Lijepo se okrenuti i sjetiti našeg prvog zapošljavanja u Beogradu, Novom Sadu i Skoplju. Danas su to uspješni uredi koji zapošljavaju veliki broj naših kolegica i kolega.

U budućnosti Emina i dalje želi doprinositi kompaniji i ljudima oko sebe, jer je to ono što je čini profesionalno ispunjenom.

– Sretna sam i zahvalna na prilici da svoju karijeru gradim u kompaniji kakva je Symphony, jer u tom okruženju i dalje osjećam isti drive kao i prvog radnog dana. Svaki novi dan nosi nešto izazovno i interesantno. Nestrpljiva sam da vidim na koji način ćemo ostvariti snove i planove koje imamo.