Istaknuti zagrebački hirurg, vlasnik poliklinike Glumičić Medical Group, koji operira i u Sarajevu u zdravstvenoj ustanovi Eurofarm Centar, za Ladies In pojašnjava rekonstruktivne mogućnosti nakon odstranjivanja karcinoma dojke poručujući da su za potpuni oporavak jednako važni i fizičko i emotivno stanje pacijentica  

Razgovarala: Elma Zećo

Veliki broj operacija raka dojke može se izvršiti na način da dojka ostane sačuvana, no u određenim situacijama šansa za izlječenje ovisi o radikalnom odstranjivanju organa. Na putu ka izlječenju važno je sa stručnim osobljem porazgovarati o svemu što bolest donosi, između ostalog i kozmetičkim promjenama na tijelu.

Osjećaj cjeline

Koji je najbolji trenutak za rekonstrukciju dojke?

– Dojke je moguće rekonstruirati pomoću vlastitog tkiva ili silikonskog implantata, a kada je najbolji trenutak za to ovisi o vrsti karcinoma i njegovoj proširenosti. Ukoliko je karcinom mali i nema znakova širenja prema pazuhu ili u udaljene organe, moguće je rekonstrukciju napraviti odmah prilikom odstranjivanja same dojke. Međutim, ukoliko je karcinom velik ili proširen, ponekad je potrebno provesti dodatno zračenje i tada je uvijek bolje pričekati završetak terapije prije konačne odluke o rekonstrukciji. Hemoterapija ne utječe na finalni izgled rekonstrukcije, bez obzira da li se provodi ili ne poslije zahvata.

Koliko ju je važno uraditi?

– Rekonstrukcija dojke, prema mom mišljenju, izuzetno je važan dio liječenja karcinoma dojke zbog toga što se time vraća ženstvenost i osjećaj cjeline svakoj ženi, što se često nakon operacije odstranjivanja dojki gubi. Jednako važan aspekt za oporavak svake pacijentice je i njeno duhovno stanje osjećaja kompletnosti, a ne samo fizičko.

Postoje različita estetsko-rekonstruktivna rješenja. Šta u prvom redu preporučujete i zašto?

– Kod mlađih pacijentica kod kojih se često radi obostrano odstranjivanje dojki – jedna strana zbog karcinoma, a druga strana preventivno – veoma se lijepi rezultati postižu rekonstrukcijom implantatima, dok je kod starijih pacijentica s već opuštenijim dojkama bolje napraviti rekonstrukciju vlastitim tkivom, posebno ukoliko se radi samo o jednoj strani.

Kako protiče postupak rekonstrukcije dojke i koliko ih je neophodno uraditi do konačnog izgleda?

– Ukoliko je moguće napraviti takozvanu primarnu rekonstrukciju, u slučaju izbjegavanja zračenja, čitav zahvat radi se u jednom aktu – odstranjivanje i rekonstrukcija dojke završavaju se unutar iste operacije. Međutim, ukoliko je prvo potrebno provesti onkološko liječenje, tada se radi takozvana sekundarna rekonstrukcija dojki, odnosno, operacija odstranjivanja dojki u prvom aktu te potom rekonstrukcija dojke u drugom aktu, nakon završetka onkološkog liječenja. Daljnje eventualne korekcije moguće je učiniti ukoliko je potrebno dodatno “popravljati” volumen dojki radi postizanja bolje simetrije.

Da li operacija nosi sa sobom određene rizike?

– Svaki operativni zahvat sa sobom nosi rizike od infekcije, pojačanog krvarenja (hematoma), ili cijeljenja rane hipertrofičnim ožiljkom, međutim svi su ti rizici svedeni na minimum pažljivim operiranjem i brigom za sterilitet operacijskog polja. Danas su komplikacije izuzetno rijetke, ukoliko se radi o dobro uigranom timu.