Zvijezda Instagrama Dia Mara, koja uživa u moći prirode i promovira njene blagodati sadržane u potpuno prirodnoj kozmetici, za Ladies In donosi recenzije proizvoda protiv znojenja

Često sebi dozvolimo da zaboravimo naš najveći organ – kožu – kojoj je također potrebna pravilna briga i njega. Ona upija sve što na nju nanesemo i prenosi direktno u krvotok, gdje se sve i putem limfe prenosi do organa i u istim akumulira. Žensko tijelo je u toku dana izloženo većem broju hemijskih supstanci zbog brojnih kozmetičkih i make-up proizvoda. U najvažnije ubrajaju se proizvodi protiv znojenja i njihov sadržaj.

Tumor grudi kod žena

Danas se u svijetu svakih 29 sekundi dijagnosticira novi tumor grudi kod žena. Sâm porast govori da je potrebno biti motiviran i znati šta se nanosi na predio potpazušnih jama, gdje se nalaze nama veoma važne znojne žlijezde. Istraživanja pokazuju da su u većem procentu dijagnosticirani tumori u spoljašnjem kvadrantu grudi prema potpazušnim žlijezdama, nego u unutrašnjem prema grudnoj kosti (čak 88% prema spoljašnjem), što je dovelo do nekih drugih pokazatelja.

Aluminij i parabeni u proizvodima protiv znojenja

Sve više se obraća pažnja na deklaracije i sadržaj proizvoda protiv znojenja, a isto tako izbjegavaju aluminij i parabeni u istim.

Aluminij ima utjecaj na zatvaranje pora, tačnije, da ih začepi, što je loš način sprečavanja znojenja i normalne prirodne funkcije kože da se oslobađa toksina kroz iste. Samo začepljivanje pora znači zadržavanje sadržaja u žlijezdama, ali i ove supstance u organizmu. Određene studije su dokazale negativne utjecaje ove hemijske supstance na plod, kosti, nerve, ali i veliku povezanost s tumorom grudi kod žena zbog čega se aluminijske soli u svrhu sprečavanja znojenja uveliko izbjegavaju.

Parabeni kao agresivni konzervansi, koji služe za očuvanje trajanja proizvoda, svojom hemijskom strukturom pokazuju oponašanje ženskog hormona estrogena zbog čega se svrstavaju u supstance s hormonskim dejstvom. Za žensko tijelo to je veoma nepovoljno.

Lako se upijaju kroz kožu, a ispitivanja na životinjama su dokazala utjecaj na neplodnost. Jedna britanska studija 2004. godine dovodi ih u vezu s tumorom grudi kod žena – tada su u isječku tumora pronađene ove supstance.

48h zaštita od znojenja

Kada je na deklaraciji obećana ova vrsta zaštite, utoliko više znači da će isti proizvod pored aluminija i parabena sadržati još neke štetne supstance kao što su silikoni, sintetički mirisi kao i neki alergeni.

Da li je nama važno spriječiti znojenje, ili, zapravo, pojavu neugodnih mirisa koje izazivaju bakterije? Odgovor se svakako nalazi u drugom dijelu rečenice.

Sigurna kozmetika

Neprijatne mirise možemo spriječiti na bezbjedan način čuvajući kožu i znojne žlijezde. Kao prva pomoć može nam poslužiti piling kože u predjelu potpazušnih jama, gdje će mrtve ćelije kože koje su i podloga bakterijama biti uklonjene te normalna funkcija detoksa kože kroz otvorene pore olakšana. Za piling je povoljno birati prirodne čestice kakve sadrži Gloria šećerni piling obogaćen uljima koja će, osim regeneracije kože, dovesti i do dubinske hidratacije bez iritacija.

Postoje proizvodi koji postižu i antiupalno i antibakterijsko dejstvo svojim uljima. Takav je Gloria roll-on od kadulje s prelijepim mirisom magnolije. Sadrži ulje makadamije koje brani kožu od toksina i služi joj kao jak antioksidant. Ovo je način zaštite s mnogo pozitivnih efekata i prednosti za svaku od nas.

Budi zdrava, budi bezbjedna. Koža je tvoj najveći organ, njeguj je i čuvaj, jer u njoj živiš.