Jesen je idealno doba za boravak u planinama koje tokom sunčanih dana pokazuju svu svoju raskoš, dok sada, na mnogo ugodnijim temperaturama, rekreativcima dopuštaju da se bave omiljenim aktivnostima

Priredila: Ilma Jakubović

Boravak u planinama omiljena je aktivnost brojnih rekreativaca, a oni koji najčešće posjećuju planine u jesen su planinari i brdski biciklisti. Neovisno o tome u kakvoj ste kondiciji, dokazano je da je boravak u planinama jedan od najefikasnijih oblika rekreacije u opuštanju našeg duha i tijela. Kombinacija kretanja uzbrdo, ali često i spuštanja niz padinu, daje organizmu osjećaj dinamike, a kako je krajolik živopisan i lijep emocionalne baterije pune se znatno brže nego inače. Divimo se prirodi i lakše zaboravljamo na brige koje ispunjavaju našu svakodnevnicu, te tako brže otpuštamo nakupljeni stres.

Probudite avanturistu u sebi

Jedan od najpopularnijih hobija svakako je “pedaliranje”. Osim što nam daje osjećaj slobode i pozitivno utječe na naš organizam, nesvjesno nas povezuje s ljepotama prirode. Da bismo sve to doživjeli na vlastitoj koži, nabavite MTB bicikl i pobjegnite u planine. Avanturista u vama će zavoljeti brdsko bicikliranje čim shvatite da ste snagom vlastitog tijela savladali planinu, a MTB bicikl će postati vaš najbolji saputnik.

Mnogi ovu vrstu biciklizma nazivaju i off-road biciklizam, jer spada u ekstremne sportove (hobije) u kojima se bicikl vozi po brdima, planinama, kroz šume, poljane i sve predjele koje jednim imenom nazivamo “izvan puta”.

Ljubitelji ovog sporta prelaze iste terene kao i skijaši, ali za razliku od njih, koji ove predjele osvajaju vozeći skije nizbrdo, biciklisti planinske ture prvo voze uzbrdo, pa tek onda nizbrdo. Trenutak uživanja nastaje kada stignu na vrh planinskog masiva i prepuste se svim ljepotama pogleda koji se pruža s tih visina.

Brdski biciklizam je veoma uzbudljiv sport kojim se može baviti svaka osoba koja zna voziti bicikl. Većina osoba koje znaju voziti bicikl definitivno bi htjela iskusiti uzbuđenje brdskog biciklizma. On se veoma razlikuje od običnog biciklizma, jer uključuje teške izazove i neke vještine koje se ne koriste u biciklizmu po normalnim terenima. Savladavanje osnovnih vještina brdskog biciklizma prije odlaska na zahtjevne terene veoma je važno za sigurnost, ali i samouvjerenost i užitak.

Biciklizam je uz plivanje jedan od sportova koji angažira najveći broj mišića i mišićnih grupa našeg tijela. Popularnost ove relativno mlade grane biciklizma, kako u rekreativnom, tako i u takmičarskom smislu, u neprestanom je porastu, a sam brdski bicikl zbog svoje robusnosti, udobnosti i praktičnog dizajna, sve više iz svakodnevne upotrebe istiskuje druge vrste bicikla.

Unutar kategorije brdskih bicikala postoji nekoliko različitih varijanti, pa se tako dijele prema broju amortizera (razine suspenzije), obliku okvira i veličini guma. Onima koji se tek uče voziti po off-road terenima savjetuje se kupovina tzv. hardtail MTB bicikla, jer je opremljen širokim gumama s grubim profilom, snažnim kočnicama i prednjom vilicom sa suspenzijom. Takav se bicikl razlikuje od svoje “iskusnije” fully verzije i po težini, lakše podnosi različite vrste terena, jednostavniji je za održavanje i cjenovno pristupačniji.

Pri kupovini brdskog bicikla trebate obratiti pozornost i na pedale. One s jednostavnom platformom omogućuju vožnju s običnim sportskim cipelama, dok profesionalnije pedale zahtijevaju i posebnu obuću.

 Bezbjednost na prvom mjestu

Planinski biciklizam i padovi idu zajedno ruku pod ruku. Svakog početnika zanese sloboda i ljepota jurenja niz planinu, no veoma brzo sve to zamijeni panika. Tada svom snagom stisnu kočnicu, pa uslijedi nezgodni pad na tlo. Stoga je preporučljivo nositi štitnike na koljenima i laktovima, kao i kacigu za glavu, dok ćete s vremenom naučiti i kako pravilno koristiti kočnice.

Početniku vozaču MTB bicikla ne preporučuje se, barem ne prvih nekoliko dana, osvajanje visina, nego treniranje na polu-ravnom terenu kako bi se tijelo, odnosno mišići, srce i pluća navikli na pozitivne učinke ovakve sportske rekreacije. Kombiniranjem vožnje u sjedećem i stajaćem položaju nećete samo jačati kondiciju, već i izdržljivost koja je itekako potrebna za osvajanje brdskih dionica.

Ako želite pobjeći od gradske vreve i smoga, te se istovremeno rekreirati na svježem zraku, najbolji pravac je – u planine. BiH je idealna za brdski biciklizam, mapirane brdsko-biciklističke staze Trebevića, Bjelašnice, Igmana i Jahorine odvest će vas do najljepših dragulja prirode, u potpunosti okrijepiti vašu dušu i učiniti da zaboravite na stres svakodnevnog života.