Amela Frljučkić, Podgoričanka s adresom stanovanja u Sarajevu, jedna je od najmlađih magistrica klasične harmonike na Balkanu. Dobitnica je dvije Zlatne značke Univerziteta u Sarajevu, a muzikom se bavi 16 godina i već neko vrijeme gradi samostalnu karijeru

Piše: Indira Delić; Foto: Adis Nović

Muzika dodiruje ljudska bića na poseban način. Od ranog djetinjstva ova umjetnost dio je svakodnevnice Amele Frljučkić, koja kaže da je spletom životnih okolnosti harmonika izabrala baš nju.

Životni poziv

Ljubav prema muzici naslijedila je od roditelja, koji, iako nisu po struci muzičari, porodična okupljanja počinju pjesmom. Starija sestra Mersiha svirala je klavir, tako da je prateći njene stope Amela odlučila upisati nižu muzičku školu.

– Klasičnu muziku upoznala sam putem sestrinih vježbi i mini nastupa koje mi je znala priređivati. S muzikom je prirodno išao i ples tako da me mnogi pamte kao Amelu koja bi zaplesala na prve muzičke taktove. S druge strane, moja malo ozbiljnija muzička priča počinje s devet godina kada upisujem nižu muzičku školu. Iako sam željela svirati drugi instrument, na prijemnom ispitu mi je dodijeljena harmonika. To mi je tada teško palo, jer harmoniku nisam mogla nikako povezati s djevojkama, ali čim sam je počela svirati moj otpor je brzo nestao. Harmonika je instrument fantastičnih mogućnosti, ali i je i veoma izvođački izazovan. Ta spoznaja me fascinirala, pa sam s 12 godina već znala da će harmonika biti moj životni poziv – počinje priču Amela.

Obrazovanje jednog umjetnika je dug put koji traje čitav život, tvrdi naša sagovornica, ističući da je potrebno završiti nižu i srednju muzičku školu, akademiju, a pored toga značajno je pohađati razne master classove, seminare, muzičke kampove, te ići na takmičenja. Sve ovo za jednu mladu osobu znači odricanje od raspusta i nekih sitnih zadovoljstava za koja njihovi vršnjaci imaju vremena.

Kako odrastate i postajete profesionalni izvođač kriteriji rastu, te je neophodno biti veoma discipliniran i istrajan. Sigurno je da jedan koncertni izvođač ima hiljade uloženih sati u vježbanje instrumenta. Naravno, sve ovo jeste obaveza, ali uspješni koncerti i projekti donose veliko zadovoljstvo. Kroz godine se na neki način srodite sa svojim instrumentom. Pored rada potreban je i određeni faktor sreće, dobrih poznanstava kao i u svakom pozivu. Također, istakla bih da je umjetniku neophodna pomoć zajednice. Poziv je koristan društvu i zbog toga bi se više moralo pomagati umjetnicima. U mom slučaju najviše podrške dobivam od svoje porodice zahvaljujući kojoj sam mogla nastaviti izvedbe nakon završene akademije. Pored njih tu su i moji prijatelji kao moralna podrška, ali i mediji koji često prepoznaju moj rad i promoviraju isti na čemu sam veoma zahvalna.

Pored uspješno završene akademije, Amela je i studentica master studija na Fakultetu političkih nauka.

– Muzikom se bavim već 16 godina, a dvije godine su prošle otkako sam završila formalno obrazovanje i počela graditi samostalnu karijeru. Kao studentica master studija na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu – na Odsjeku za upravljanje državom, politici pristupam s naučnog aspekta, što je veoma interesantno. Namjeru da postanem dio takmičarske političke arene nemam, tako da ne mislim da će doći momenat kada ću morati da biram između politike i muzike.

Novi solistički repertoar

Amela planira u budućnosti usavršiti svoje znanje, te upisati doktorski studij. Potrudit će se da uspješno završi master studij na Fakultetu političkih nauka, te da bude izvođački aktivna kako u BiH tako i vani.

– Pored projekta Virtuoznost harmonike koji sam predstavila prije nekoliko mjeseci, pripremam i novi solistički repertoar koji će biti jedno lijepo muzičko osvježenje.

Mamina selekcija

– Kada sam bila mlađa, takmičenja su mi bila veoma važna. Valjda je to normalno u tim nekim tinejdžerskim godinama. Međutim, danas im ne pridajem značaj. Ipak, prema selekciji moje mame na zidu u našem stanu stoje dvije Zlatne značke Univerziteta u Sarajevu koje sam dobila 2016. i 2017. godine. Ta priznanja su zaista plod velikog rada i entuzijazma.