U saradnji s Ladies In magazinom modna dizajnerica Tea Zubović otvara kampanju za svoju novu kolekciju Petit Trianon, koju je prošlog mjeseca predstavila na Vancouver Fashion Weeku. Lice koje krasi kolekciju je švedski model bh. korijena Iman Šukalo, zlatna djevojka u usponu na svjetskoj modnoj sceni 

Razgovarala: Elma Zećo; Foto: Edvin Kalić

Odjeća ne čini čovjeka, ali o njemu mnogo govori. Ona je jezik kojim se predstavljamo ljudima. U doba brze svakodnevnice i trenutnih kontakata to je od neprocjenjive važnosti. Naravno, sve je lakše kada spoznamo ko smo, vlastiti identitet, jer to je ključ dobrog stila.

Modna dizajnerica Tea Zubović, također direktorica Zlatarne Celje za BiH, svojim brendom Tea Atelier obraća se ženama koje žele biti primijećene, neobične i jedinstvene noseći graciozne kreacije koje ujedno predstavljaju i slike. Ovo je njena priča.

 Slavlje ženstvenosti

Modna linija Tea Atelier proistekla je iz štafelajskog slikarstva, kojim ste se bavili godinama. Vi ste, zapravo, i diplomantica Akademije likovnih umjetnosti, Odsjeka za slikarstvo. Opišite nam Vaš put ulaska u modnu industriju. 

– Zapravo sam spojila svoje dvije velike strasti: umjetnost, odnosno, slikarstvo i modu. Modna linija Tea Atelier se u velikoj mjeri naslanja na moje dosadašnje štafelajsko slikarstvo, koje se, uglavnom, baziralo na portret. Brend je osnovan 2015. godine pod nazivom Art by Tea, a 2019. godine je preimenovan u Tea Atelier.

Ozbiljnost bavljenja modom ilustrira činjenica da već ovih dana počinje promocija nove kolekcije, šeste po redu, nazvane Petit Trianon za koju Vam je inspiracija bio istoimeni zamak u Versaillesu. Pojasnite nam ovu vezu.

– Inspiraciju za svoj rad nalazim u svakodnevnom životu i u umjetnosti općenito. Kolekcija proljeće/ljeto 2020. je oda ljepoti i svevremenskoj eleganciji s odjećom koja slavi ženstvenost. Luksuzna kolekcija rukom oslikanih, unikatnih odjevnih predmeta i modnih dodataka osmišljena je kao “wearable art”, nosiva umjetnost, te izrađena od visokokvalitetnih materijala. Inspiracija za kolekciju je neoklasični zamak Petit Trianon, remek djelo harmonije i elegancije. Njegovi anglo-orijentalni vrtovi i interijeri odraz su istančanog ukusa i romantične fantazije Marie Antoinette.

Kojem tipu žena su namijenjeni Vaši modeli?

– Ono za čime svaka žena teži jeste da posjeduje unikatan, neobičan i jedinstven odjevni komad, koji će dati određeni stilski, ali i lični pečat kombinaciji koju nosi. Proizvodi Tea Atelier su namijenjeni svima koji vole i žive umjetnost i modu, te žele investirati u vlastiti stil.

Od materijala preferirate svilu. Postoji li poseban razlog za to?

– Preferiram visokokvalitetne tkanine i slikarske boje. Svila je plemenita tkanina, baš kao i umjetnost, te je savršena podloga za jedinstvene  slikarske radove, čija izrada iziskuje kombinaciju znanja, vještine, strpljivosti i dosta vremena. Svila i slikarstvo se savršeno nadopunjuju stvarajući posebnu umjetničku formu i izraz. 

Zahtjevan stvaralački proces

Specifičnost Vaših modela ogleda se u tome da je svaki od njih neponovljiv, jer je ukrašen slikarskim radom. Zbog kompleksnosti izrade, koliko Vam je potrebno da do kraja izvedete jedan model u kolekciji?

– Sama tehnika slikanja na svili je izuzetno zahtjevna i ne ostavlja mnogo prostora za grešku. Za ovaj posao je potrebna maksimalna koncentracija i dosta strpljenja. Svaka kreacija je ujedno i slika, a vrijeme potrebno za izradu svakog komada je od nekoliko dana do nekoliko sedmica, što zavisi od kompleksnosti samog slikarskog djela i drugih procesa u izradi kreacije, između ostalog, izrade prototipa modela na osnovu skica, krojenja, dok na tako iskrojenim dijelovima svile slijedi slikanje, zatim šivanje, odnosno, finalizacija proizvoda. Ova modna linija je veoma specifična, broj odjevnih predmeta i asesoara koji se mogu oslikati i izraditi u svakoj kolekciji je ograničen, tako da je masovna proizvodnja nemoguća.

– Švedski model bh. korijena Iman Šukalo odabrali ste za lice kolekcije. Šta je presudilo u tome?

– Iman ima posebnu prirodnu ljepotu, istovremeno modernu i klasičnu. Zadovoljstvo je bilo raditi s njom, jer je pravi profesionalac u svom poslu. U usponu je na svjetskoj modnoj sceni.

Vaša kolekcija će biti predstavljena na Vancouver Fashion Weeku. To će biti Vaše prvo pojavljivanje u inostranstvu. Kakva su Vaša očekivanja?

– Vancouver Fashion Week je nakon New York Fashion Weeka najznačajniji modni događaj u Sjevernoj Americi, ujedno i najbrže rastuća sedmica mode u svijetu na kojoj se još od 2001. godine  predstavljaju dizajneri iz preko 25 svjetskih modnih prijestolnica. Počastvovana sam da sam dobila poziv da uzmem učešće na takvom modnom događaju, nadam se i da ću naučiti nešto novo i sagledati modnu scenu i industriju iz nekog novog ugla.

Istrajnost i predanost

Osim što se privatno bavite modnim dizajnom, Vi ste direktorica Zlatarne Celje za BiH. Dok privatno baveći se modom uživate u slobodi ekspresije, Vaš svakodnevni rad podrazumijeva strogi poslovni kodeks. Uspijevate li u sebi pomiriti tako različite sfere?

– Slikarstvo, to jeste umjetnost, moje je primarno opredjeljenje, a moda me je intrigirala oduvijek, upravo zbog mogućnosti ekspresije. Nakit, također, ima modni kontekst. S jedne strane, posao u Zlatarni Celje veoma je odgovoran, s druge strane, slikarstvo i moda, odnosno, moj brend Tea Atelier također je veoma zahtjevan. Sve skupa iziskuje dobru organizaciju, ali bih bez izdašne podrške moje porodice bilo mnogo teže pomiriti sve to, naročito sada, kada sam postala i majka.

Koji nakit je trenutno najpopularniji kod poslovnih žena?

– Nakit ima toliko mnogo funkcija u životu ljudi, naročito žena, njime obilježavamo posebne trenutke u životu, ali je nakit i sastavni dio modnog izraza i stila. Dio poslovnih žena preferira klasiku, dok druge rado prate modne trendove. Do unazad nekoliko godina bijelo zlato je bilo veoma popularno, ali posljednjih godina i žene u BiH prihvataju trend roze i žutog zlata, koji u svijetu vlada već neko vrijeme. 

Imate li Vi modni fetiš?

– Volim nakit i cipele, ali ne bih to nazvala modnim fetišom.

Koji Vas umjetnici nadahnjuju?

– U svakoj epohi i svakom pravcu u umjetnosti imam nekog omiljenog slikara, ili umjetničko djelo, a u nekim pravcima i nekoliko njih. Historija civilizacije i umjetnosti je puna genijalnih umjetnika i fascinantnih remek dijela.

Gdje Vi lično vidite najveću snagu žena BiH?

– Snagu žena, kako globalno tako i u BiH, vidim u obrazovanju u najširem smislu te riječi, u spremnosti da uče, rade i izgrađuju sebe i svijet oko sebe, u istrajnosti i predanosti. 

Majka ste malog djeteta. Kakve promjene je unijelo majčinstvo u Vaš život?

– Biti roditelj i majčinstvo nevjerovatan je izazov, ali i najljepše iskustvo u životu. Prioriteti u životu su se promijenili, potrebe djeteta su sada na prvom mjestu i na osnovu toga se planiraju sve aktivnosti, ali zahvaljujući pomoći i podršci porodice uspijevam uskladiti majčinstvo i poslovne obaveze.

Iman Šukalo

 Nova manekenska nada

 Učešćem u kampanji Tee Zubović model Iman Šukalo prvi put se predstavlja bh. javnosti

Iman Šukalo je rođena u Švedskoj, ali je djetinjstvo provela u BiH. Osnovnu školu završila je u Sarajevu, a potom školovanje nastavila u Götheborgu, gdje je potpisala i svoj prvi profesionalni ugovor s agencijom Modellink, koja joj je omogućila pristup i ostalim modnim centrima. Otpočetka je uživala podršku roditelja, cijele porodice, osjećajući se sigurnom krenuvši stopama svoje mame, koja je također svojevremeno bila manekenka. Iman pohađa posljednju godinu u Internacionalnoj srednjoj školi u Švedskoj. Ambiciozna je u pogledu edukacije i o njoj ozbiljno razmišlja.

 Djevojka koju vole proslavljene modne kuće 

Koji dizajneri su Vas do sada bukirali za svoje revije i u kojim kampanjama ste učestvovali?

– Zaista sam imala sreću da su me i ove godine bukirali dobri klijenti, pa sam s nekima i nastavila saradnju. Takav slučaj je, recimo, s Marinom Rinaldi za koju sam radila Milano Fashion Week prošle godine, dok bi novi editorijal trebao biti objavljen ovog mjeseca. Tu su i Pepe Jeans, Zara s kojom sam više puta sarađivala i u ovoj i u prošlog godini, Max Mara, ASOS, francuski brendovi YSE i Sezane… Izuzetno mi je drago što sam imala priliku raditi i s bh. dizajnericom Teom Zubović i njenim brendom Tea Atelier.

Da li je tačno da Vas je Rihanna angažirala za učešće na Pariškoj sedmici mode, gdje će biti predstavljena njena kolekcija?

– Nemam komentara! Ne smijem pričati o budućim angažmanima. Dobila sam dosta ponuda za Paris Fashion Week, a i ponudu za London Fashion Week, pa ćemo vidjeti šta će se od toga realizirati.

Šta mislite o Rihanni, slušate li njenu muziku?

– Rihannu volim slušati od djetinjstva pa do danas. Ona je kao veoma mlada postala ikona, institucija. Bilo bi mi izuzetno zadovoljstvo upoznati je nekada.

Čijim genima zahvaljujete izgled i šta sve činite da biste bili u formi?

– Dobar izgled isključivo dugujem dobroj genetici mojih roditelja, jer baš i ne vodim pretjeranu brigu o svojoj formi. Još uvijek ne moram da razmišljam o tome.

Kako glasi najbolji savjet koji ste do sada dobili?

– Budi iskrena prema sebi i ništa ne može poći po zlu.

Iz Vaše perspektive, šta su prednosti, a šta nedostaci manekenske profesije?

– Najveća prednost su, naravno, putovanja na različite destinacije. Uživam otkrivati nove gradove, interesantne ljude, sticati nova iskustva i upoznavati drugačije kulture. Medijsku pažnju, duga putovanja i konekcije letova vidim kao najveće mane. Uvijek imam neku novu i interesantnu priču s aerodroma (smijeh).

U čemu se ogledaju Vaše životne radosti?

– S obzirom na to da imam mnogo obaveza, trudim se da se radujem malim stvarima, uživam u slobodnom vremenu s porodicom i prijateljima.

Šta priželjkujete za sebe u bliskoj budućnosti?

– Mirno more!

Model: Iman Šukalo

Šminka i frizura: Kosta Miljković

Stajling: Tea Zubović, Zlata Zubović i Adela Biščević