Mame influenserice su šarmantne, popularne, zanimljive, cool… Savjete, avanture, fotografije, videe svakodnevno dijele sa svojim pratiteljima. Inspiriraju svojim modnim izričajem, koji često usklade s glavnim zvijezdama, svojom dječicom, koja malo koga mogu ostaviti ravnodušnim. Neke od popularnih Instagram mama podijelile su svoje priče s nama

Piše: Indira Delić

Maida Terzić  @maidaterzic

 Vegan trudnoća i zdravi obroci

Zeničanka Maida Terzić majka je dva dječaka – Nidala (8) i Isaka (1). Stomatologinja je, veganka, zaljubljenica u zdrav način života, prirodno pojednostavljeno djetinjstvo i minimalizam. Trenutno je na specijalizaciji iz Parodontologije i Oralne medicine u Sarajevu, te je zaposlena u Stomatološkoj ordinaciji “Terzić”.

Bez lažnih slika o životu

Ova Instagram mama na svom profilu dijeli svoj put u kojem pokušava izbalansirati sve aspekte svog života, te stvoriti vrijeme za sve stvari koje joj znače.

– Na početku je moj Instagram profil bio fokusiran isključivo na mene, bio je okrenut više modi, ljepoti, putovanjima i sličnim temama, prožet postovima oko vegan ishrane, jer je to način ishrane koji prakticiram više od šest godina. Kada se rodio moj mlađi sin Isak, podijelila sam svoje iskustvo o veganskoj trudnoći. Također, kada smo krenuli s dohranom počela sam postavljati i primjere dječijih izbalansiranih veganskih obroka. Tada je moj profil dobio još veću interakciju, jer su savjeti na temu kako biti vegan u zemlji u kojoj se tek budi svijest o tome zaista vrijedni. Na to su se direktno nastavljali tekstovi o zdravim igračkama, netoksičnoj kozmetici, deterdžentima, platnenim pelenama, ekologiji, boravku u prirodi sa što manje tehnologije, te prirodnom roditeljstvu o kojem sam se educirala prateći program Tomislava Kuljiša. Tada sam doživjela wow efekat, koji sam poželjela širiti dalje – počinje priču Maida, te dodaje da je posao influensera specifičan, jer nema radnog vremena.

– Instagram ne trpi da te ima, pa nema mjesecima. Trudim se biti što redovnija, mada moram priznati da mi je to manje polazilo za rukom u periodu kada je beba bila skroz mala. Ali, to je život i to shvatam na neki normalan način. Trudim se ne kreirati pratiteljima lažnu sliku svog života gdje postavljam neke nerealne slike. Realnost je sasvim suprotna. Svakodnevno se trudim da postavljam storije, odgovaram na komentare, poruke, zahtjeve za saradnje, mailove, te pratim sličan sadržaj koji i meni služi kao inspiracija. Osim toga, smišljam i pišem teme i tekstove na blogu ili opise ispod slika, fotografira me profesionalni fotograf, čitam literaturu vezanu za Instagram biznis. Ima ona izreka: “Ne možemo u isto vrijeme biti sređeni svi – djeca, kuća, Instagram i ja.”

 Rušenje predrasuda

Dječaci Nidal i Isak su pokupili sve simpatije. Jedan od komentara koji je posebno oduševio našu sagovornicu je onaj da njeni dječaci svojom pojavom podstiču porast nataliteta, te ruše predrasude o veganstvu.

 – Moj Instagram raste i mijenja se zajedno sa mnom. Planiram i dalje učiti i dijeliti put kojim idem. Pored Instagram profila i bloga, planiram pokrenuti i YouTube kanal, jer video zaista mnogo bolje prenosi poruke koje želimo da kažemo.

 Sandra Šabanović @mamamia

 Bez srljanja i stresa, odgovorno i zanimljivo!

Sandra Šabanović je diplomirana žurnalistkinja, strastvena ljubiteljica mode, supruga, majka djevojčice Mije. Vječita je sanjarka i optimista. Okušala se kao radijska i televizijska voditeljica, a mama influenserica je postala, kako kaže, spontano.

Plasiranje zanimljivog sadržaja

Instagram je Sandri donio mnogo poznanstava, dosta prilika za saradnju i zaradu.

– Ranije sam se previše opterećivala činjenicom da svaki dan moram nešto objaviti, sve dok mi to nije počelo stvarati pritisak. Kasnije sam pustila da sve ide svojim tokom. Kada imam zanimljiv sadržaj, plasiram ga svojim pratiteljima. Zna se desiti da danima nisam aktivna, jer smatram da objave koje nemaju smisla nema potrebe objavljivati, ali to je moje mišljenje. Naglasila bih da nikada nisam zanemarila poslovne partnere s kojima radim, objave idu u dogovorenom roku i to su stvari koje radim od srca. Ne prihvatam sve ponude za saradnju upravo iz one gore navedene odgovornosti koju osjećam prema ljudima koji me prate. Koliko je to dobro za ovaj posao, ne znam, ali meni je ta vrsta rada ono što mene čini sretnom i zadovoljnom kada je u pitanju zarada na Instagramu – objašnjava Sandra.

Mia se sjajno snalazi u ulozi razigrane djevojčice na Instagramu, a Sandru posebno raduje činjenica što objavljivanjem kćerkinih dogodovština razveseli sve svoje pratitelje.

– Sa sigurnošću znam da postovima nekim ljudima popravim dan – Mia ih nasmije. To je jedini i ispravan utjecaj koji ona treba imati.

Vodim se osjećajem

Objavljivanje dječijih fotografija na društvenim mrežama velika je odgovornost. No, Sandra kaže da se nije susretala s internet nasiljem.

– Bilo je nekoliko poruka neprimjerenog sadržaja, odnosno, osuđivačkog karaktera. Naprimjer, zašto Mia jede supu iz vrećice i slično, ali mene to ne dotiče. U životu sam naučila da svako ima pravo na svoje mišljenje, a koliko će ga ko uvažiti to je sve do osobe. Vodim se osjećajem. Iskreno, niko moje dijete ne može voljeti više od mene. Što se tiče eksponiranja, suprug i ja na to nismo nikada gledali kao na nešto loše, iako znam šta se sve danas u ovom modernom svijetu tehnologije dešava – kazala je naša sagovornica, te dodala da ne voli planirati u životu.

– Kada sam god planirala, nešto mi je pokvarilo plan, jer neko to odozgo vidi sve. Tako da postupam kao i do sada – polako i sigurno, bez srljanja, odgovorno i zanimljivo, bez stresa i pritiska. Tako je najispravnije, pokazalo se kao najbolji mogući izbor.