“Nikako nismo željeli propustiti performans orki i delfina koji su bili spektakularni. Također smo isprobali vožnju Infinity Fallsom. Na red smo čekali 70 minuta da bismo nakon potresne vožnje brzacima, spuštanja vodopadima i utrke u ponor bili potpuno mokri”, djelić je putešestvija psihologa Vedrana Delića, koji živi i radi u Amsterdamu. Zajedno sa svojom porodicom otisnuo se u Sunčanu državu, kako mnogi nazivaju Floridu, gdje su proveli nezaboravnih 16 dana

Tekst: Vedran Delić; Foto: Anita Delić

Ljeto je moje omiljeno godišnje doba. Nakon iscrpne radne godine odlučio sam s porodicom – suprugom Anitom, djecom Tharom i Danijem, krenuti na zasluženi godišnji odmor na Floridu. Naše putovanje trajalo je 16 dana. Kući smo se vratili bogatiji za nova iskustva, kamerom smo zabilježili najljepše momente, porodične albume obogatili novim fotografijama, te se dogovorili da ćemo ovo putovanje ponoviti.

Pa, da počnemo…

Orlando – veliki zabavni park

Zadnje stvari smo spakirali u kofer i pravac ka aerodromu. Putovanje smo počeli u Amsterdamu i krenuli za Orlando. Security check na aerodromu u Amsterdamu je protekao prilično brzo i počelo je ukrcavanje u avion. Let je, nažalost, kasnio zbog kvara na softveru. No, četiri sata poslije krenuli smo. Nakon devet sati vožnje avionom sletjeli smo u Orlando. Opet smo prošli security check kako bismo mogli doći do automobila kojeg smo unaprijed rezervirali. Autom smo krenuli dalje. S obzirom na to da se način vožnje u Americi razlikuje od evropskog, trebalo nam je vremena da se naviknemo na vožnju i na puteve. Putokazi se razlikuju kao i ograničenje brzine, te su različiti ulasci i izlasci. Ali, i na to smo se navikli prilično brzo. Za 40 minuta smo od aerodroma stigli u naš prvi hotel. Dan je bio poprilično dug, tako da smo otišli na spavanje – i umorni i zadovoljni.

Sljedećeg dana krenuli smo u istraživanje Orlanda. Oduševio nas je! Ovaj grad je, zapravo, jedan veliki zabavni park. Grad Disney Worlda, Seaworlda i Universal studija. Naš hotel bio je na International Driveu, najdužoj i najpoznatijoj hotelskoj pruzi u Orlandu. Ova ulica je sama po sebi atrakcija. Nakon vožnje obilazili smo jezero i osvježavali se ukusnim pićima u kafićima. Krenuli smo u potragu za Walmartom. Velika želja nam je bila vidjeti ogromnu trgovinu, poznatu s TV-a. Tu možete sve pronaći, namirnice, odjeću, igračke, električne aparate, lijekove… Izgleda da uopće nema malih pakovanja. Sve je XXL. Po povratku u hotel osvježili smo se u jednom od tri bazena.

 Snježno bijela plaža i čisto more

Naredni dan otišli smo u Seaworld! Nikako nismo željeli propustiti performans orki i delfina koji su bili spektakularni. Također smo isprobali vožnju Infinnity Fallsom. Na red smo čekali 70 minuta da bismo nakon potresne vožnje brzacima, spuštanja vodopadima i utrke u ponor bili potpuno mokri.

Četvrti dan bio je rezerviran za odlazak na Kristalnu rijeku, smještenu u blizini Citrusa i poznatu kao tematski park majke prirode. Jedino je mjesto na svijetu gdje se potiče kontakt između čovjeka i morske krave. Do našeg drugog hotela smo stigli za oko dva sata iz Orlanda. Po dolasku, odmah smo rezervirali karte za izlet brodom kako bismo mogli vidjeti morske krave izbliza.

Saint Petersburg bio je na dnevnom redu petog dana odmora. Grad koji je bio poznat po velikom broju penzionera danas ima dinamičniji karakter. Plaža je bila 50-ak metara udaljena od našeg hotela. Fascinirala nas je svojim izgledom: snježno bijela i čisto more. Ovdje, definitivno, morate plivati i igrati se s valovima. Morska voda bila je ugodne temperature, a pogled vam jednostavno oduzima dah. Nakon kupanja u moru, djeca su se željela igrati u bazenu. Kasnije, spremajući se u sobi za večeru došlo je zbog vremena do promjene plana. Počelo je veliko nevrijeme i grmljavina. Kiša je snažno padala. Kao rezultat toga, osoblje restorana privremeno nije moglo poslužiti hranu. Čekajući na terasi piće, pljuskovi su bili sve intenzivniji. A onda je udario grom! Svjetla su se ugasila, a osoblje prišlo da pita jesmo li dobro.?

– Dobro došli na Floridu! Vrijeme se ovdje može tako brzo promijeniti, od toplog i sunčanog do kišnog – pojasnili su.

Nakon check-outa sljedećeg jutra, krenuli smo prema Fort Myersu, historijskom središtu okruga Lee, osnovanog 1886. To je ulaz u područje jugozapadne Floride i glavni hot-spot. Ovo mjesto je zadržalo atmosferu stare Floride. Tu možete pronaći prekrasne pješčane plaže na kojima se gnijezde morske kornjače. Uživali smo u plivanju i sunčanju.

 Naša ocjena: 9,7

Florida City bila je naša sljedeća destinacija. Veselili smo se odlasku u Everglades park. To je, nakon Yellowstonea, najveći nacionalni park u Sjevernoj Americi. Vozili smo se zračnim brodom, te po dolasku na otok uživali u predstavi o aligatorima. Naša djeca Thara i Dani držali su bebe aligatore, što je za njih predstavljalo veliku atrakciju.

Naredni dan, nakon doručka, supruga Anita, djeca i ja užurbano smo krenuli prema automobilu kako bismo se uputili prema Keysu. Naš hotel nalazio se na Key Westu, posljednjem otoku dugog niza otoka pored kojih prolazimo. Samo putovanje je posebno iskustvo. Samo smo se prijavili u hotel i odmah krenuli na najjužniji vrh Amerike.

Večer je bila divna u glavnoj ulici Duval Street. Jeli smo hranu karipskog stila i uživali u live muzici. Divno iskustvo!

Dan poslije uslijedio je povratak na kopno. Usput se zaustavljamo na otoku Islamorada, gdje možete nahraniti ribu Tarpon, što se pokazalo kao veoma uzbudljivo iskustvo. Ribe su prilično velike, a i njihova usta!

Naše posljednje odredište ovog godišnjeg odmora bio je Miami u kojem smo proveli pet dana. Nismo propustili shopping na Lincoln Roadu. To je bilo posebno zadovoljstvo.

Hrana, ljudi, atmosfera su, zaista, nevjerovatni. Kada smo pitali Tharu i Danija da daju ocjenu ovom odmoru između 0 i 10, oni su dali 9,7!

I mi se slažemo s njima. Kakvo impresivno iskustvo i putovanje!