Borovnice su prepune vitamina C i odličan su izvor vlakana

Unatoč tome što sadrže prirodne šećere, dijabetičari ne bi trebali izbjegavati ove sočne ljubičaste bobice. Predstavljaju dobar izbor za dijabetičare, s obzirom na to da pomažu u regulaciji šećera u krvi. Borovnice imaju niski glihemijski indeks (između 40 i 53), uglavnom zbog visokog udjela vlakna – samo 150 grama borovnica sadrži čak četiri grama vlakana.

Odličan su izvor flavonoida, posebno antocijana koji ima odlična protuupalna svojstva te održava stijenke krvnih žila elastičnima. Antocijan je zaslužan za tamnu boju borovnica, wall.hr.

Borovnice sadrže nevjerojatne količine antioksidanata – u 100 grama borovnica nalazi se antioksidanata koliko u pet istih porcija bilo kojeg drugog voća. Antioksidanti čuvaju vašu kožu od starenja te vas štititi od nastanka raznih tumora, bolesti srca, artritisa, astme, gubitka pamćenja i svih ostalih oboljenja vezanih uz starenje organizma.

Plodovi nisu jedini dio borovnice koristan za zdravlje. Naime, i listovi borovnice imaju brojna ljekovita svojstva priznata u narodnoj medicini.Od listova se priprema čaj koji pomaže kod različitih zdravstvenih problema