Zlata Karkin, grafička dizajnerica, nakon dugo godina rada u marketingu i na privatnom projektu na putovanju u Barcelonu doživjela je renesansu i odlučila otvoriti umjetničku galeriju unikatnih radova nazvanu Shon Phon. Time je počelo novo životno poglavlje označivši povratak umjetnosti za koju se zanimala još kao djevojčica

Piše: Elma Zećo; foto: Muamer Kolar

– Vraćam se na pravi put, pod krilo majke umjetnosti – bile su riječi Zlate Karkin, po vokaciji grafičke dizajnerice iz Sarajeva, kada se prije tri godine odlučila pozdraviti s dotadašnjim profesionalnim aktivnostima i otvoriti svoju umjetničku galeriju. A radila je u svojoj struci, također kao art direktorica, izvršna urednica i u vlastitom obdaništu.

Životni poziv

Želja koju je potajno nosila – da se vrati izvornom obliku umjetnosti, isplivat će u potpunosti na putovanju u Barcelonu.

–  Inspiraciju sam dobila posjetom jedne predivne galerije unikatnih radova. Tako sam na tom divnom putovanju doživjela renesansu zaključivši da je to ono što, zaista, želim. Vratila sam se i počela pripremati umjetnine. Iako grafički dizajn nema mnogo veze s proizvodnjom nakita, vajarstvom i slikarstvom, odlučila sam da se okušam u svim granama umjetnosti i veoma dobro sam se snašla u tome – kaže Zlata, koja je vrata svoje umjetničke galerije Shon Phon otvorila u ljeto 2016. godine.

Umjetnost je moj životni poziv – nastavlja, prisjećajući se djetinjstva:

– Crtati i stvarati počela sam još od malih nogu i od tada znam da želim biti umjetnica.

Svi članovi porodice, posebno otac Fahrija i brat Damir, bili su na njenoj strani dajući joj vjetar u leđa da započne formalno umjetničko obrazovanje, najprije u Srednjoj školi primijenjenih umjetnosti, dok se kasnije kao studentica opredjeljuje za Odsjek grafičkog dizajna na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu, gdje će diplomirati desetkom. Poslije desetak godina rada u marketinškim agencijama odlučila je krenuti na vlastito poslovno putovanje.

Neobični materijali

U njenom umjetničkom hramu ne postoji ništa čemu je više naklonjena.

Kada uđem kroz vrata galerije i postavim izvedbu s ružama na vrata, znam šta ću toga dana proizvesti. Većina stvari koje se mogu pronaći u galeriji rađene su dijelom kao ready made. Zapravo, iskoristila sam već zaboravljene materijale, one koje više niko nije želio. Prikupljala sam ih nekoliko mjeseci i od njih počela stvarati. Svaki komad mi je posebno drag, jer je dio mene. Svaki predstavlja jedno malo umjetničko djelo u koje je uneseno mnogo pažnje i ljubavi. Međutim, moram izdvojiti jednu novinu u mom stvaralačkom opusu, a to je izrada preko tri stotine cvjetova od papira. Njih preko dvije stotine iskorišteno je za izradu cvjetnog zida dimenzija 2×2 metra. Njegova namjena je dekorativna i služi kao pozadina za fotografije posebnih trenutaka koje želimo da sačuvamo, kao što su vjenčanja, rođendani i druge proslave. U izradu je potrošeno preko četiri mjeseca svakodnevnog rada. Samo ću reći da svaki cvijet ima 28 latica i sve su one izrezane ručno. Cvjetni zid je predviđen za iznajmljivanje, dok se cvjetovi mogu kupiti pojedinačno ili u manjim dekorativnim cjelinama. Ovakvo cvijeće uljepšava dom tokom cijele godine.

Budući da Zlata voli čitati i istraživati, tragajući za neobičnim materijalima upoznala se s novinskim papirom od kojeg su nastali također zanimljivi radovi u galeriji. Upravo od vune novinskog papira urađen je pas koji u izlogu privlači pažnju. Čak ni psi nisu ravnodušni kada ga vide, odreagiraju, vjerovatno zbog njegove tipične poze koja poziva na igru, što je Zlata uz veliki trud vješto uspjela izvesti. Ali, tu se nije zaustavila. Od neobičnog materijala nastale su i korpa i torba. Poput njih, sve ostalo u galeriji predstavlja unikatnu izvedbu: nakit, skulpture, umjetničke slike koje bi mogle krasiti zidove nekog modernističkog stana, ali i zanimljive poklon slike za djecu.

Volim čiste boje. Sve je prozračno i odiše pozitivizmom. Moja osnovna ideja je da ljudi pronađu nešto unikatno za sebe, ali i da uljepšam život ljudima oko sebe. Uživam kada neko stane pred radnju i poželi da uđe i pogleda, izlazeći potom ispunjen nečim lijepim i pozitivnim. To je rijetkost danas.

Umjetnička galerija Shon Phon je ozbiljno odredište za zaljubljenike u primijenjenu umjetnost, koja kulturnoj sceni daje dašak neuporedivog i neponovljivog. Mjesto gdje vizije postaju vidljive još jednom nas uvjerava da je život prekratak za one uzvišene – ljubav i umjetnost.