Pohađajući srednju školu naginjala je umjetnosti, bila bubnjarka punk benda Mrtve mačke, kojeg je osnovala s prijateljicama, spremala se za upis Akademije likovnih umjetnosti, da bi na nagovor profesorice matematike, čija je bila dobra učenica, posjetila Dan otvorenih vrata Elektrotehničkog fakulteta. U času je promijenila odluku i predala papire postavši softver inžinjerka, koja je nedavno dobila posao u svjetski poznatoj IT kompaniji Amazon

Piše: Elma Zećo; Foto: Privatni album

U julu tekuće godine Irma Jakić (25) počela je raditi kao softver inžinjerka u kompaniji Amazon u Berlinu. Kada je saznala da će američka multinacionalna IT kompanija biti njeno novo radno mjesto, uhvatila ju je panika. S osjećam oduševljenja miješala se spoznaja da ovaj korak donosi velike promjene, između ostalog, selidbu iz rodnog Sarajeva.

 Sve je moguće

A sve je počelo s porukom koju joj je na LinkedIn poslala Amazon regruterka s upitom da li je zainteresirana za posao.

– U suštini, u tom momentu nisam tražila novi posao. Bila sam veoma zadovoljna u kompaniji u kojoj sam radila u Sarajevu, ali mogućnost da radim za najveću IT kompaniju u svijetu bila je nevjerovatna prilika i izazov. Naravno, pristala sam da uđem u proces intervjuiranja, koji se odvija po sličnim principima u svim većim kompanijama, da bi se potom upriličio i višesatni, pet sati u mom slučaju, intervju uživo. Bilo je izazovno, ali uz malo truda i prethodnog iskustva nije nemoguć zadatak – započinje svoju priču Irma, koja je u Sarajevu, nakon nekoliko praksi, svoje pravo poslovno iskustvo stekla u Infobipu, gdje je radila četiri godine.

– Mislim da je to najviše doprinijelo tome da budem dovoljno dobar kandidat za kompaniju kao što je Amazon. U poslu programiranja me najviše fascinira to što je sve moguće uz dovoljno truda. Iako programiranje ljudima možda ne izgleda kao kreativan posao, ne mogu da zamislim da postoji zanimanje koje bi mi dalo više slobode i više mogućnosti, jer sve što treba je volja, računar i ideje. U IT svijetu se konstantno nešto dešava i mijenja, doslovno iz dana u dan. Teško je pratiti sve trendove, ali je zato gotovo nemoguće upasti u rutinu.

Koračajući ambiciozno kroz život, poseban ponos osjeti svaki put kada savlada iskrslu prepreku. Zbog progresivnog stava ono što se činilo teškim veoma brzo postaje trivijalno za nju. Taj osjećaj superiornosti stalno je pokreće da bude još bolja.

Prava odluka  

U kompaniju Amazon je ušla sa stavom da će dobijati dobro i unaprijed definirane zadatke, međutim, ispostavilo se da se benefiti radnih okolnosti ogledaju u još mnogo čemu.

– Pozitivno me je iznenadilo da je svaki radnik vlasnik dijela projekta na kome radi i da doslovno svi, neovisno o levelu, imaju pravo da iznesu svoje mišljenje i samim tim preuzmu odgovornost – kaže Irma u čijem je edukativnom usmjeravanju učestvovala njena profesorica matematike. U srednjoj školi naginjala je umjetnosti. Voljela je muziku i bila bubnjarka punk benda Mrtve mačke, kojeg je osnovala sa svojim prijateljicama. Zajedno su se usavršavale u sviranju, nastupale, dijelile paniku i uzbuđenje pred svirke. I ne čudi zašto se spremala za Akademiju likovnih umjetnosti. No, kako je uvijek bila dobra u matematici, profesorica će je jednog školskog dana ubijediti da izađe s nastave i ode na Dan otvorenih vrata Elektrotehničkog fakulteta.

– Predavanje asistenta s fakulteta o tome šta se tamo uči i kako izgleda taj svijet me je kupilo, tako da sam dva dana kasnije predala papire. 

Prije fakulteta nisam otkucala ni liniju koda. Kada su počela predavanja, uhvatila me je panika čuvši šta su sve drugi radili. Naravno, uspjela sam ih sustići, ali nije bilo lako. Veoma brzo sam znala da nisam pogriješila u izboru studija.

 Preko 60 nacija u jednoj firmi

Mada je Irma osjećala zebnju zbog promjene životne sredine, nakon kratkog vremena shvatila je koliko će joj njemačka prijestolnica zahvaljujući visokom stepenu modernosti prijati za život.

– Berlin je super grad, veoma šaren s aspekta kultura, nacija, odijevanja, razmišljanja… Generalno vlada opuštena atmosfera, sve je dopušteno dok ne praviš probleme. Ne postoje predrasude i osuđivanja, svi gledaju svoja posla. U vezi čega god sam tražila pomoć, dobila sam je, od prijevoza, namještaja pa nadalje. Sam Amazon prevazilazi i standarde Berlina, mnogo je šareniji, jer samo u Amazonu Berlin imamo preko 60 nacija. To je kulturno bogatstvo s kojim ranije nisam imala kontakta.

Iako priznaje da nikada nije bila osoba s jasnim ciljevima – više je voljela improvizirati i vidjeti gdje će stići, njen talenat i predanost radu ponudili su rješenje o kojem mnogi IT stručnjaci maštaju. Odaje da nema ni velike životne uzore, ali je fasciniraju ljudi koji se trude, daju sve od sebe i strastveno pristupaju poslu. Kada ne programira, voli kampovati.

– Kampovanje je za mene najbolji vid odmora, bijeg od civilizacije i svakodnevnih obaveza. Tada se mogu saživjeti s prirodom. Uživam i u sportu, a trenutno se spremam za triatlon u Dubrovniku. Pored toga volim crtati i izlaziti, naravno (smijeh).